dijous, 5 de desembre del 2019

SANT QUIRC DE LA GLORIETA DE MONTESCLADO. FARRERA. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Glorieta, o Glorieta de Montesclado és un poble (1 h. 2009/ 1019 msnm.), situat a l'esquerra del Barranc de Mallolís i a llevant de Montesclado. Just al nord-oest del poble, aquests dos cursos d'aigua s'ajunten per tal de formar el Riu de Glorieta. Al sud-est del poble, damunt seu, es troba el Roc de la Torre.


Les poques cases del poble de Glorieta s'arrengleren en una mena de carrer al llarg de la carena. L’església de Sant Quirc (Quirze) és situada a l’extrem sud-oriental una mica allunyada del nucli urbà

El castell de Glorieta, o la vila closa de Glorieta, està documentat des de finals del segle XII, però a principis del segle XXI no se'n conserva cap vestigi.

Sant Quirc de la Glorieta és una església poc documentada al llarg de la història, se sap que el segle XV estava integrada en l'Oficialat de Tírvia, com a església sufragània de la de Montesclado. No sembla quedar cap element de l'església romànica original.

Petita església de base rectangular sense absis, adossada al pendent d'una verda vessant. La capçalera està orientada a Sud-oest. La porta d'accés es troba a la façana de migdia, i conserva una llinda de fusta.


A la façana de ponent s'obre un ull de bou i un campanar d'espadanya d'un sol ull a sobre. Es noten restes d'afegits en el mur de sol naixent i en el de ponent, que juntament amb la forma de la porta i de la planta de l'edifici, fa pensar que l'actual temple continua un altre d'anterior, d'època preromànica, refet diverses vegades. La coberta a dues aigües està realitzada amb llicorella.

Es conserva una interessant talla de fusta romànica de Santa Julita, dreta, que porta als braços el petit sant Quirze.

Sant Quirc (Quirze) de la Glorieta de Montesclado és una església inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada