dimarts, 17 de setembre del 2013

SANT ANDREU D’ARINSAL. LA MASSANA. ANDORRA

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Visitàvem el poble d’Arinsal i al mateix costat de la carretera veiem la seva església sota l’advocació del patró del poble Sant Andreu.

 
L’església de Sant Andreu d’Arinsal es troba al bell mig del centre històric del nucli urbà d’Arinsal, a la parròquia de la Massana.

Petita església del segle XVII de planta quadrangular, construïda directament sobre la roca. Una de les seves cantonades està aixamfranada per adaptar-se a la forma de la penya i per permetre el pas del carrer.

El campanar, de planta quadrangular, està adossat a la façana de l’església i a la de la casa del costat. Per la part inferior presenta un pas que permet vorejar l’església.

El campanar, de tipus torre, té una obertura d’arc de mig punt a cada lateral i està cobert a quatre aigües. L’església es cobreix a dues aigües, amb un sòlid embigat d’encavallades de fusta i llosa de llicorella.

La façana principal està orientada al sud. Presenta una porta senzilla de fusta i un òcul sota el trencant de la teulada. A la llinda de la porta hi ha la data de 1964.

Trobem una altra data, 1884, a la llinda de fusta que hi ha en el pas de sota el campanar. No presenta cap tipus d’arrebossat i l’aparell constructiu és molt irregular, de pedra lligada amb morter de fang.

L’interior presenta una planta quadrangular, amb un cor de fusta als peus de nau on trobem la porta per accedir al campanar.

Entre els anys 1963-1964 es va realitzar la restauració integral de l’església seguint un projecte de l’arquitecte català Cèsar Martinell.

El 2004 es va realitzar una segona intervenció: es va fer el soler de fusta, l’arrebossat interior i la il·luminació.
 
En aquest moment també es va restaurar el retaule de la Mare de Déu del Roser, conegut popularment con el retaule de la Mare de Déu de les Neus, datat del segle XVII i una petita talla barroca de Sant Andreu, dels segles XVII-XVIII.

És una llàstima no haver pogut accedir al seu interior, segurament tant bé resolt com la placeta amb la pica col·locada davant de la porta.
 

L’església de Sant Andreu d’Arinsal ès catalogada com a Bé d’Interès Cultural. Curiosament quasi totes les esglésies andorranes ho són de classificades, la qual cosa vol dir que és cuida el patrimoni cultural i monumental del país que té com llengua oficial el català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada