dissabte, 7 de setembre del 2013

SANT JAUME DE RANSOL. CANILLO. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Durant la nostra estada en terres andorranes visitàrem el poble de Ransol i a la seva entrada van veure i fotografiar la església de Sant Jaume. És una petita església i després de buscar dades he quedat sorprès per no trobar-ne pel mitjans habituals. Bé, he cercat altres informacions i en aquesta crònica us l’has dono a conèixer. 

Ransol és un poble (1.745 m alt) de la parròquia de Canillo (Andorra), situat a la dreta de la Valira d’Encamp, a la confluència amb la vall de Ransol , que davalla del pic de la Serrera i dels pics dels Menars, a la línia de crestes que separen Andorra del País de Foix. 

Sant Jaume de Ransol és una petita església d'origen preromànic/romànic situada a l'entrada del poble,  just a peu de carretera i en pendent. Va ser ampliada l’any 1827. Estranyament no em surt esmentada en Catalunya Romànica. 

L’edifici és de planta rectangular i coberta a dues vessants. No disposa d'absis, però sí d'un campanar d'espadanya situat a la façana de ponent, on hi ha la porta d'accés a la qual s'hi arriba baixant unes escales. 

Té la particularitat que l’any 1962 que quan es va construir la carretera de Plans i la plaça del poble va ser traslladada 40 metres, pedra a pedra, i muntada l’any 1963 en la ubicació actual.  

En el seu interior podem veure un confessionari de data desconeguda, però sembla anterior o contemporani a l’època de l'ampliació.  

La campana dedicada naturalment a Sant Jaume, segon la inscripció escrita amb lletra força rudimentària: S Jacobus Ora Pro Nobis 1832", és a dir cinc anys després de l'ampliació. 

La imatge de Sant Jaume que hi ha ara a l'altar data del 1945. Al seu costat sembla ser que hi havia una tela amb la figura de Sant Jaume, possiblement de molt valor, per la seva antiguitat, avui desapareguda en un lloc desconegut almenys per la gent de Ransol, els Plans i l’Aldosa. 

Està situada en un dels itineraris del Camí de Sant Jaume. 

 
El quadre amb la imatge de Sant Pere no té res a veure amb l’església de Ransol; prové de la de Sant Pere del Tarter, i es va portar  en el moment de la restauració d’aquella església. El quadre de Sant Pere, una obra atribuïda al pintor de Sort del segle XVII Jeroni d’Heredia, conegut com a Mestre d’Ansalonga, actualment té una nova ubicació, un cop convenientment restaurat després d’haver patit “les condicions meteorològiques extremes” que hi ha a l’església de Sant Jaume de Ransol. La pintura, es troba des d’ara a les parets de l’església de Sant Serni de Canillo ja que a la de Ransol “quasi no es pot veure perquè només s’obre un cop l’any per la festivitat de Sant Jaume”. La decisió del canvi, segons va explicar Mireia Tarrés, tècnica de conservació  i restauració del departament de Patrimoni Cultural, va sorgir del mateix Comú canillenc i del rector de la parròquia, Ramon Rossell. 

Jeroni d’Heredia va ser un dels pintors més importants del segle XVII a Catalunya i, més concretament, del bisbat d’Urgell. Les seves obres, però, van ser destruïdes l’any 1936 i només es conserven els treballs que hi ha a Andorra i dos retaules a la vila rossellonesa d’Argelers. 

És de sentit comú protegir el llegat dels nostres antecessors per admirar i estudiar la seva obra. 

Com sempre visitar Andorra és gaudir d’un ben cuidat país. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur. 

Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada