divendres, 6 de setembre del 2013

SANT JAUME DE TUIXENT. JOSA I TUIXENT. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.

Visitàvem en aquesta ocasió l’ermita romànica de Sant Jaume de Tuixén situada al costat mateix de la carretera de Josa a Tuixén.

 
La vila de Tuixent amb les seves esglésies, entre les quals consta Sant Jaume, fou llegada pel comte Borrell II de Barcelona-Urgell a Santa Maria de la Seu en el seu testament datat el 993.
 

Aquesta donació posteriorment fou confirmada pel seu fill Ermengol d’Urgell i el seu nét Ermengol II d’Urgell.

En la confirmació del 1029 realitzada per aquest darrer és on figura com a església de Tuixent, Sancti Jacobi apostoli, que queda així adscrita al capítol de la Seu d’Urgell, i de la qual no s’ha localitzat cap més notícia ni esment documental.

Actualment a Sant Jaume de Tuixent, sols se celebren actes religiosos de manera eventual.

És un edifici d’una sola nau, capçada allevant per un absis semicircular, obert a la nau per un plec que forma l’arc presbiteral.

La nau és coberta amb una volta de fusta, mentre que l’arc presbiteral i l’absis són coberts amb voltes a carpanell, molt rebaixades.

La porta s’obre actualment en la façana de ponent, en arc rebaixat, i en la façana sud s’obre una finestra de sola esqueixada, mentre que l’absis no presenta cap obertura. El portal primitiu, el qual es troba tapiat pel costat de migjorn, presenta un arc de ferradura.

Fou allargada en època posterior però la coberta d’aquesta part va caure. L’any 1983 l’església tingué obres de restauració que desmuntaren aquest allargament retornant la capella a la seva dimensió original i obrint la nova porta.

A desgrat de les reformes la capella de Sant Jaume es considera una obra de final del segle XI o principis del XII.

 
El temple està estretament vinculat a cal Rot, una casa propera, actualment en ruïnes, els darrers pobladors de la qual tenien dret a ser-hi enterrats.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur. 
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada