dilluns, 23 de setembre del 2013

SANTA CECÍLIA DE VILANOVA DE BANAT. ALÀS I CERC. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.

Des de la Vansa i Fórnols, seguint la carretera que porta a la Seu d’Urgell van prendre la carretera asfaltada; mal asfaltada en el dia que vam pujar, espero que en properes ocasions la trobem més arreglada; fins a Vilanova de Banat. Es troba en un altiplà; al vessant septentrional de la serra del Cadí, a 1.240 m d’altitud; que domina la vall del Segre just a l’indret que aquest riu deixa el pas engorjat pel Baridà.

La població fou fundada devers el 1255, quan Galceran de Pinós traslladà l’antic castell de Banat, que era al lloc de Banat Sobirà (documentat el 860: “in villa que dicitur Banatte Subteriore”, on hi ha el Mas de Banat i l’església romànica de Sant Romà de Banat, amb absis semicircular), al puig de Calbell.

El baró de Pinós atorgà una carta de franqueses als pobladors d’aquesta vila nova, que aleshores era anomenada Calbell de Banat, però que ja el 1290 és documentada com a Vilanova de Banat. Ambdós llocs, Banat i Vilanova de Banat, eren inclosos dins el terme més ampli del castell de Sant Jaume de Cadí, també possessió dels Pinós i a vegades anomenat roca de Sant Jaume. Va pertànyer al municipi de Cerc fins el 1970 any que van fusionar-se dels dos municipis d’Alàs i Cerc.

L’església de Santa Cecília és considerada com obra popular. L’edifici religiós és d’una nau coberta en part amb volta de llunetes  i volta apuntada.

La construcció és rústega de pedres sense fer filades.

La torre campanar és de planta quadrada i termenada als quatre cantons.

La porta està situada a la façana oest. A la pedra clau de l’arc de la porta hi ha un gravat d’una pila de pedres que sembla pertanyen a la signatura notarial del rector Ciprià Montanya. Fou rector de Vilanova entre 1662 i 1675 i les inicials gravades CMR devien ser les seves. Abans de Vilanova era rector d'Andorra la Vella i va venir a Vilanova al morir el seu oncle Pere Montanya que era el rector anterior.

La construcció de l’església actual la va iniciar el seu oncle Pere Montanya i ell la va acabar. Ciprià Montanya es enterrat dins l’església.

L’església de Santa Cecília de Banat està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Rodejada i lligada entre les cases i carrerons del poble està completament integrada dins les cases que l’envolten.

Vull fer un comentari per les persones que opinen que les persones de la Catalunya rural són tancades, vaig mantenir una agradable conversa amb un grupet d’homes a l’entrada del poble.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada