dimarts, 8 d’octubre del 2013

SANT ANTONI DE LA GRELLA. LA MASSANA. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

En les nostres jornades andorranes visitàrem la capella de Sant Antoni de la Grella situada al costat del la gorja de la Grella, sota el poble de Sispony.

A causa de les obres d’obertura dels túnels viaris va malmetre’s l’edifici fins a destruir-lo en gran part, però posteriorment ha estat refet completament.  

Nosaltres, degut a les noves vies de circulació ens va costar resoldre l’entrellat de com entrar-hi però el lloc ens va agradar sobre manera. La gorja, l’aigua del riu trencant fortament contra les pedres són espectacle canviant tant visualment com sonorament. 
 

L’església (no surt esmentada Catalunya Romànica) de Sant Antoni és troba adossada a la paret de pedra on el riu Valira del Nord passa profundament engorjat. És situada entre altes parets pètries  i la densa vegetació a l’antic camí ral de les parròquies de la Massana a Escaldes-Engordany. 
 
Actualment és de nau rectangular sense absis. A la part de la porta s’obre un porxo que tant serveix per protegir als possible fidels o per guardar material dels escaladors.  

La teulada és de lloses modernes de pissarra i damunt l’entrada en el punt d’intersecció del porxo i el mur de l’església hi ha un petit campanar d’espadanya d’un sol ull. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En la mateixa paret de pedra calcària on es repenja la capella hi ha unes vies d’escalada prou conegudes i concorregudes. 

Tot el conjunt és de construcció moderna. 

Aquesta capella és sota l’advocació de Sant Antoni Abat, patró del traginers, que l’invocaven abans de passar per aquest mal pas engorjat. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada