divendres, 18 de desembre del 2015

CAMÍ RAL I COMUNIDOR A VALLFOGONA DEL RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Mentre passejàvem per Vallfogona del Ripollès, va ser un dia força profitós, sense sortir del bonic poble vam veure i fotografiar molts detalls de la seva història.
 
Caminàvem a visitar l’església, amb vestigis romànics, de Sant Julià quan ens trobàvem, primer en el cartell del Camí Ral i després, el del Comunidor. Com eren dos temes que ens cridaren l’atenció he aprofitat per fer dues breus ressenyes copiades dels mateixos indicadors. 

Camí Ral de Vallfogona:

Antic camí medieval documentat al segle X, que travessa tota la vall de Vallfogona, des de Tenes fins el coll de Canes, seguint el curs de la riera que porta el mateix nom.
 


Actualment encara són visibles alguns trams primitius d’aquesta via, on el camí es conserva enfonsat entre dos marges i amb un ferm fet amb pedres o lloses més o menys irregulars, ben clavades a terra.   

El Comunidor:

Conegut popularment com el “Relliquer”, és una petita edificació en forma de porxo, oberta als quatre vents i coberta. S’erigí en el segle XVII; amb el pas del temps s’esfondrà i posteriorment fou reconstruït l’any 1985.

 
En altres temps, en aquesta mena de porxo es comunien o allunyaven les pedregades i tempestes que amenaçaven els conreus. S’emprava per conjurar les bruixes i els mals esperits, i se’n feia ús per a la benedicció del terme. Això explica les seves obertures als quatre punts cardinals. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada