dimarts, 6 de maig del 2014

SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA DE VILANOVA DE LES ESCALDES. ALTA CERDANYA.


TERRES D’ALTA CERDANYA. 

Durant el recorregut per la bonica comarca de l’Alta Cerdanya visitàvem el poble de Vilanova de les Escaldes. 
 

Poble situat, a 1.306 m alt, sobre un replà de blocs granítics al voltant de l'església parroquial sota l’advocació de Sant Iscle i Santa Victòria. 
 
Fou municipi independent fins el 1973 quan passa a formar un sol ens municipal amb Angostrina. L'antic terme comprenia, també, l'important balneari (i actual sanatori helioteràpic) de les Escaldes. 

 
L’edifici eclesial sembla ser ja esmentat el 928. Però segons altres dades la primera menció documentada la trobem en una venda de 1247.  

Tota la part occidental de l’església actual data del segle XI, amb un parament rústic, una porta d’arc de mig punt resseguida per un arc de llosetes i les dues pilastres d’una arc toral desaparegut.
 

Durant el segle XVIII l’edifici va patir importants modificacions d’entre les quals destaquen les dues capelles laterals.
 

El campanar i el portal de ponent també semblen correspondre a aquesta època.

Al segle XIX va construir-se la sagristia i una torreta d’obra al llarg de la paret de migjorn. Al seu costat hi ha una porta en el mur que podria haver estat l’antiga porta romànica. 

 
Posseeix en el seu interior un retaule del segle XVII. 

No he trobat gaires dades sobre aquesta església malgrat el seu privilegiada situació dalt del poble. 

Una qüestió que m’ha cridat l’atenció és que en la majoria de les sepultures que envoltant l’església hi ha un cartell demanant dades dels seus propietaris o de a qui pertanyien les restes. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada