dimarts, 25 de maig del 2021

SANTA MARIA DE CISTELLA. ALT EMPORDÀ

 PASSEJANT ALT EMPORDÀ 

El poble de Cistella és situat en terreny més aviat planer, a l’esquerra de la riera del mateix nom.  Forma un nucli agrupat amb carrerons estrets, que ha conservat, amb reformes poc acusades, l’aspecte que devia tenir al segle XVIII, sobretot als carrers que van des de l’església vers el nord. Les cases, dels segles XVI al XVIII, són de dues o tres plantes, amb voltes a la planta baixa i golfes o graner, sovint, a la superior. Les llindes de pedra de les obertures solen ser datades. 

L’església de Santa Maria de Cistella és d’època romànica. Les característiques estilístiques permeten datar-la al darrer terç del segle XII, encara que la parròquia apareix documentada ja en el segle XI. 

Durant el segle XVIII el temple va ser reconstruït, ja que l'antiga església estava molt malmesa. Aquesta reforma respectà, però, la magnífica façana romànica amb escultura, que és l’única part que resta del temple del segle XII.   

L’església de Santa Maria de Cistella és situada al centre del poble. És un temple d'una sola nau amb tres capelles laterals a cada banda, capçalera poligonal i cor als peus. La volta és de canó amb llunetes. Aquest edifici i la torre campanar són de la primera meitat del segle XVIII. Les obres s'iniciaren l'any 1740 i el temple es beneí el 1745. 

La façana principal, situada a ponent, és l'única part conservada de l'època romànica i té com a elements més remarcables la porta d'accés i la finestra superior, totes dues amb obertura d'arc de mig punt. La porta té cinc arquivoltes de mig punt en degradació, amb llinda i timpà llis; una de les arquivoltes presenta unes estries helicoïdals amb motius florals entre les estries; una altra té ornamentació geomètrica. Són molt notables els quatre capitells, amb petits caps d’animals als angles. 

La finestra situada al damunt de la porta té arquivoltes decorades amb relleu i a cada costat una columna amb capitells vegetals i geomètrics. Entre la porta i la finestra hi ha una divisió horitzontal de la façana, amb decoració de dents de serra i una cornisa superior, elements que apareixen també a la part superior del frontis, sota la teulada. 

La façana romànica de Cistella fou eixamplada i sobrealçada en renovar l’església, però emprant carreus procedents del sector romànic que s’enderrocà. 

El campanar es troba a la banda esquerra de la façana. És de base quadrada i cos vuitavat, amb quatre obertures d'arc de mig punt.

Als batents de fusta de la porta que foren posats a l’època de la reconstrucció de l’edifici, s’hi col·locaren, reutilitzant-los, diferents elements del conjunt de ferramenta que tenia la porta romànica. Les peces subsistents es distribuïren amb un intent de simetria no aconseguida a causa de la diversitat de formes i mides.

Santa Maria de Cistella és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada