dimarts, 27 de setembre del 2022

SANT JAUME DE LA MANRESANA. SANT RAMON DE PORTELL. SEGARRA

 PAS A PAS PER LA SEGARRA 

La Manresana és una entitat de població de la comarca de la Segarra, que en el seu temps formà un municipi que va desaparèixer l'any 1940, després de la unió amb Portell, creant l'actual municipi de Sant Ramon. 

Sant Jaume, és una església que va ser la parròquia del terme del castell de la Manresana, documentat des del 1066. L'església és al mig del nucli de la Manresana, que forma un sol nucli urbà amb Sant Ramon de Portell. 

Per circumstàncies que encara avui dia no es coneixen —potser per una donació dels Cabrera—, Sant Jaume de la Manresana es vinculà a l’abadia de Sant Pere d’Àger abans del 1162. L’abat d’Àger tenia la potestat d’elegir el rector de la parròquia. En les butlles papals del 1162 i el 1179 adreçades a la canònica d’Àger, on consten els seus béns, hi figura l’església de la Manresana, al costat d’altres de la Segarra com Vicfred o Castellnou de les Oluges. El 1183 Berenguer d’Alta-riba, en testar hi llegà dotze diners.

 
La parròquia de la Manresana va pertànyer a Sant Pere d’Àger fins al segle XIX. L’any 1874, en suprimir-se l’arxiprestat exempt d’Àger, passà al bisbat de Lleida. Des del 1957 és del bisbat de Solsona. 

L’actual església de Sant Jaume de la Manresana és un edifici construït el 1742, tal com consta en la seva portalada, que conserva a la part baixa dels murs nord i est restes de l’antiga església altmedieval. En concret hom pot veure la part baixa del mur nord i el mur absidal fins una alçada d’uns dos metres. Aquest fet permet de constatar que l’església altmedieval era un edifici d’una sola nau, potser coberta amb volta de canó, capçada a llevant per un absis semicircular aixecat sobre un alt sòcol. 

No es conserven altres elements visibles d’aquesta església romànica i només l’aparell, format pel característic carreuó segarrenc, propi de les edificacions dels segles XI i XII, permet situar el moment de construcció del temple, sense que es puguin fer més precisions. 

Pel que fa a l'església conservada actualment, data del segle XVIII, està realitzada amb paredat, exceptuant els extrems de l'edifici, amb absis recte i coberta a dues aigües. 

A la façana principal hi ha la porta d'accés amb llinda superior i brancals decorats i amb la presència a la part superior d'una placa ovalada adossada amb una altra de quadrada, on apareix una inscripció, molt malmesa a causa de l'erosió, on es pot llegir l'any de construcció de l'edifici, l'any 1742. Per damunt, hi ha una fornícula en forma de petxina a la part superior on al seu interior hi ha una imatge romànica del patró de l'església, Sant Jaume, molt malmès a causa de l'erosió de la pedra. Finalment, a la part superior de la façana s'obra una rosassa per il·luminar l'interior del temple. 

Adossat a la dreta de la façana principal, hi ha situat el campanar de torre de base quadrangular, amb la presència als cantells de la part superior d'un rebaix que comporta una estructura octogonal, amb la presència de quatre obertures amb arc de mig punt rebaixat per les campanes, coronat per una balustrada superior realitzada amb maó. 

Sant Jaume de la Manresana esta catalogat com a Bé integrant del patrimoni cultural català 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Catalunya Romànica i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada