dimarts, 26 de novembre del 2024

SANT SALVADOR DE BASARÁN. FORMIGAL. SALLENT DE GALLEGO. OSCA

 CONÈIXER SALLENT DE GALLEGO 

En aquesta ocasió en hem allunyat de les nostres terres habituals terres catalanes per a fer un recorregut per la veïna Osca. Aragó té interesants esglésies i monuments força valuosos. També vam voler conèixer Formigal i la seva església sota l’advocació de Sant Salvador. 

L'església va pertànyer al monestir de Sant Urbez i Sant Miquel de Basaran, filial del de Sant Pere de Raba, situat a la ribera de Fiscal i apareix citat en documents històrics des de la primera meitat del segle XI al segle XV. 

L´església de Basaran d'estil mossàrab o romànic-llombard, segons autors (segle X-XI), va ser traslladada des d'aquest deshabitat poble del Sobreport el 1974, a Formigal a Sallent de Gallego. 

Enquadrada dins del model serrablès, presenta la particularitat de constar de dues estances rectangulars juxtaposades, acabades en sengles absis semicirculars de diferent mida, i corresponent la major a església i la menor a sala capitular o sagrari. Amb el temps es va prolongar aquesta capella cap a l’oest, convertint-la en una nau, unida a l’original mitjançant dos grans arcs formers. 

A l'exterior dels dos absis, l'habitual decoració a base de fris de baquetons, lesenes i arcuacions cegues.

Al nou muntatge se li van afegir la torre i la porta d'accés, que no existien a la construcció original i que són còpia de l'església de Larrede, exemplar principal del grup d'esglésies de Serrablo. 

A l'interior es conserven diverses peces procedents d'altres indrets despoblats, com ara la pica baptismal de l'església parroquial de Ruesta, del segle XII, la pica d'aigua beneïda de la parroquial de Cillas (segle XVII) i les restes de la pintura mural de l'ermita de la Mare de Déu de Basaran, del segle XIV. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Varis internet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada