dimecres, 10 d’agost del 2016

SANT NAZARI DE BARBADELL. BULATERNERA,. ROSELLÓ. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL ROSSELLÓ 

Pujàvem a visitar el priorat de Serrabona i  prop d’un viratge (un dels molts de la estreta carretera) llegíem un cartell que diu Sant Nazari de Barbadell, església preromànica Segle X- XI.  Com aquest tipus d’església petita i de poble és una de les nostres dèries en baixar aparcàvem el cotxe i per una pista de terra en bastant bones condicions caminàvem fins atrobar l’església.

Sant Nazari de Barbadell (Saint Nazaire, en francès) és una església de la comuna rossellonesa de Bulaternera (Bouleternère en francès), a uns 3 quilòmetres de la població i a la ribera del Boules.  

És tot el que resta de l'antic llogaret de Barbadell, una antiga possessió del  priorat de Serrabona. És a l'esquerra del Bulès, en els primers contraforts que es troben en deixar la plana, anant del poble de Boulernère cap a Serrabona.
En la seva arquitectura, s'hi aprecien elements romànics i preromànics. Ses origines remontent à l'époque pré-romane (IXe siècle). Els seus orígens es remunten a l'època preromànica (segle IX).Elle a été construite suivant la tradition wisigothique, qui se caractérise par l'utilisation de l'arc outrepassé (que nous retrouvons dans son arc triomphal), les fenêtres à simple ébrasement, l'abside de plan carré et voûtée, et la présence dans les murs de quelques assises disposées en épi. Va ser construïda seguint la tradició visigoda, que es caracteritza per l'ús de l'arc de ferradura (que ens trobem en el seu arc de triomf), finestres eixamplament única, absis quadrat i voltat i pla de presència a les parets d'alguns seients disposats al voltant. C'est un témoin précieux et rare, qui a traversé plus de dix siècles d'histoire.

La nau, emmarcada originalment en fusta, va ser elevada de nou al segle XI. El sostre de la nau única, originalment en fusta,  va ser substituït per una volta de pedra de forma d'arc de mig punt recolzada en els arcs anteriors que reforcen les parets. i fa de suport a la cobertura de teules de pissarra rectangulars.  

El campanar és d'espadanya i l'absis és quadrat, amb cobertura de volta. 

A principis del segle XX, el lloc estava dividit en diversos propietaris i es transforma en una granja que va desfigurar per complet l'edifici. 

La constitució el 1997 de l'associació Els amics de Sant Nazari de Barbadell fou el punt de partida de la restauració de l'església. Va permetre l'adquisició de la totalitat del terreny, amb una donació dels tres propietaris. 

La restauració es va iniciar immediatament. Els treballs es desenvoluparen gràcies a l'esforç personal dels associats, que netejaren el lloc (les crescudes del Bulès havien aportat grans quantitats de llim) i n'eliminaren moltes addicions constructives posteriors que havien desfigurat del tot l'església.

És un testimoni preciós i rar, que va creuar més de deu segles d'història. ef, primitivement charpentée en bois, a été surélevée au XIe siècle, et couverte d'une voûte plein cintre soutenue au moyen d'arcs formerets qui renforcent les murs et supportent une couverture en dalles de schiste rectangulaires.

Des groupes de visiteurs qui s'intéressent à l'art pré-roman et roman viennent souvent rendre visite à ce site qui revit, grâce surtout au bénévolat.Els grups de visitants interessats en preromànic i romànic sovint vénen a visitar aquest lloc que reviu, gràcies sobretot al voluntariat.
Actualment encara s’estan fent reformes i enguixant l’interior de l’església. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada