divendres, 10 de febrer del 2017

SANTA MARIA DE TALAMANCA. BAGES.

TERRES DEL BAGES. 

Acompanyant a Amics de l’Art Romànic del Bages a la seva activitat ”Música i Romànic” vam visitar el poble de Talamanca i la seva església sota l’advocació de Santa Maria.
 
 
El poble de Talamanca (134 h. 2006/ 552 m. alt.), és format per cases velles amb portals adovellats o amb rústiques llindes de pedra amb dates que van del 1621 al 1861, moltes de les quals han estat restaurades a causa de l’estiueig. El nucli té racons que conserven el caràcter rústic de l’indret. 

 
Del vell castell de Talamanca, resta una part de torre restaurada i modificada i alguns murs arrapats als penyals de sobre l’edifici del segle XVIII conegut pel castell. Aquest casal fou aixecat pels marquesos de Castellbell, aprofitant murs i finestres antigues després que el primitiu castell fou destruït el 1714 en la guerra de Successió. 

 
L'edifici actual de Santa Maria de Talamanca és de finals del segle XII i fou consagrat cap al 1183, perquè en aquest any es documenta una donació de cent sous per la dedicació del temple. Amb anterioritat hi havia una construcció més antiga, esmentada ja al segle XI, però que fou substituïda per l'actual, de finals del segle XII. 

Al segle XVIII es va ampliar el creuer de l’església, de forma que passà de tenir una nau a tenir-ne tres, tot i que les laterals són més curtes. S'afegiren aleshores les noves capelles del Roser, Sant Joan i Sant Isidre. Però la reforma no va fer perdre a aquesta església la seva línia romànica.
 

L'aparell de l’edifici és obrat a base de carreus ben tallats i col·locats en filades. Als cantons de l'edifici hi ha contraforts que contribueixen a donar solidesa a l'església. La nau principal és coberta amb volta de canó reforçada amb arcs torals. Tota l’església té sota la teulada un fris sostingut per mènsules.
 

Un absis semicircular tanca pel cantó oriental la construcció. L'absis és cobert amb volta de quart d'esfera i ornamentat amb arcuacions cegues i finestral de triple arcada. 

El campanar és de tipus torre, tot i que originàriament era d'espadanya. 

La portalada és senzilla, sòbria i elegant. Estructura en doble arc de mig punt dovellat en degradació. Cal destacar a l'intradós dels arcs una arquivolta treballada amb entrellaçats de vímet que es recolza sobre unes columnes llises amb basaments i capitells de temàtica vegetal. Sobre els capitells hi ha una imposta ornamentada també amb fulles. el capitell de la dreta presenta dos nivells de fulles i volutes que es cargolen cap a l'exterior. el capitell de l'esquerra, malgrat tenir el mateix tema, no presenta la mateixa flexibilitat que l'anterior. Les fulles del primer pis no es corben cap a l'exterior i les del segon pis ho fan molt tènuement. La comparació del capitell de l'esquerra amb alguns dels del claustre de l'Estany permeten confirmar la datació dins l'últim quart del segle XII que pot coincidir perfectament amb la de 1183, any de la consagració del temple. 

Quan Berenguer de Talamanca morí el 1325, la seva vídua Blanca li erigí una tomba o mausoleu dintre l’església de Santa Maria. El sepulcre està situat dins un arcosoli al creuer del temple. Cal diferenciar dues parts: el vas on hi ha les despulles i la tapa. El primer presenta en la part frontal sis escuts gòtics penjats per la corretja, amb els símbols de la família excepte en el del mig on hi ha una inscripció funerària. A la tapa de doble vessant, trobem l'estàtua jacent del finat. Recolza el cap sobre un coixí i els peus sobre un petit animal. Porta una túnica fina a mitja cama i la cota de malla lleugerament més curta. Té els braços creuats sobre l'estómac i aquests embolcallen l'espasa de cavaller amb l'escut al pom. Només queda al descobert una cara ovalada d'ulls tancats, en actitud d'etern repòs.

 
Santa Maria de Talamanca és una església romànica inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada