divendres, 7 de juliol del 2017

SANTA MAGDALENA DEL CASTELL DE CONAT. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT 

En la nostra ruta per terres del Conflent, en arribar a Conat, visitàvem l’església de Sant Joan. Aleshores, ens adonàvem de l’existència d’una segona església dalt del barri de castell, l’església de Santa Magdalena, dita del castell de Donat. Com la pujada és costeruda fotografiàvem l’edifici des del barri de baix.



La consulta etimològica al DCVB ens fa aquesta definició.: un doc. de l'any 1186 ja parla del «castellum de Chonato» (Vidal Guide 264). 

Les primeres noticies del lloc i els senyors de Conat són de final del segle XI. Segons dades del castell al sector més alt hi ha les restes de la torre sobirana, al replà intermedi , una gran construcció interna i a l’espai més baix, la capella de Santa Magdalena. 

De la capella es coneixen poques notícies del darrer quart del segle XIV. L’any 1375 Joan Maria d’Orbanyà, va fer una deixa a les capelles de  Santa Magdalena de Conat  i de Sant Serni d’Eroles. L’any següent, el 1376, consta que Joan Empeiris obtenia el benefici de la capella del castell de Conat. El 15 de juliol d’aquest any, Jaume Descamps, prior de Santa Maria de Cornellà, va fer una col·lació a favor del clergue esmentat de l’església o rectoria de Sant Jaume de Vilafranca. 
Santa Magdalena  és una esglesiola d’una sola nau i de planta rectangular, sense capçalera diferenciada, coberta amb volta de canó seguit. Els seus murs NE i SE s’integraven en el traçat de la muralla.

A la façana meridional hi ha la porta d’entrada. És molt simple, d’un sol arc de mig punt fet amb dovelles llargues i carreus grans, ben allisats però sense un perfecte escaire, tallats en pedra calcària. En aquest mateix hi ha una finestra petita i estreta i al centre del mur de capçalera una latra , aquesta més gran  i de doble esqueixada. A la part superior de l’esmentat mur de capçalera s’alça un campanar d’espadanya de dos ulls amb campanes. 

La planta rectangular d’aquesta esglesiola és originada probablement per la seva condició de capella del castell  i la seva situació en l’angle del recinte fortificat. 

Des de la nostra posició veiem que la capella ha estat reconstruïda. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada