dijous, 5 de setembre del 2019

SANT MARTÍ D’ESCARÓ. CONFLENT CATALUNYA NORD

 PETJADES PEL CONFLENT

Escaró és un municipi (98 h. 2009/ 881 msnm.) que compren la vall Marçana a la dreta del Tet. El nom oficial del municipi, Escaro Aytua, fa referència a l'antic poble independent d'Aitua, que el 1822 va ser annexat a Escaró.


El terme, molt accidentat, és boscat en el seu sector meridional, al vessant dels puigs de les Tres Estelles (2 099 m alt) i de la Segalissa (1 808 m). Prop del coll de la Llosa i prop del poble d'Aituà, hi ha un important grup de mines de ferro —un dels principals de la zona del Canigó— que han estat explotades fins el 1963, amb especial intensitat els darrers anys. També hi ha mines de fluorita, localitzades al NE d’Escaró i que hom explota des del 1958. 

El poble surt esmentat ja el 876, és dividit en dos nuclis, Escaró d’Avall i Escaró d’Amunt, situats al vessant oriental del coll de la Llosa, prop del torrent de l’Orri, a mig camí dels quals hi havia l’església parroquial de Sant Martí, romànica.


La primitiva parròquia de Sant Martí d’Escaró, avui desapareguda, era situada al Veïnat d’Amunt. Aquesta església és esmentada per primera vegada l’any 981, en què fou confirmada per un precepte del rei Lotari al monestir de Sant Genis de Fontanes. Al principi del segle XI apareix a mans dels comtes de Cerdanya. El comte Guifré II bescanvià amb el bisbe d’Elna l’església de Sant Martí d’Escaró per la de Santa Maria de Cornellà de Conflent l’any 1025.

L’edifici romànic es conservà aproximadament fins el 1930, en què com a conseqüència de l’explotació dels jaciments de ferro resultà destruïda. Després d'un llarg plet contra la societat minera Anzin, entre el 1952 i el 1954 es construí l'església actual, en una nova localització més baixa, el disseny copia l’estil romànic de l’anterior,  i aprofitant les seves  pedres. De l'església vella, en queden algunes restes, molt minses, en el seu emplaçament original.


La planta és rectangular, i la tanca un absis semicircular, amb dues capelles laterals inscrites en els murs, cosa que li dóna un aspecte de creuer en trèvol. Corona l'edifici un campanar d'espadanya. Pretén ser una imitació de l'església original.

Part del mobiliari original se salvà, també. S'hi poden admirar dues marededéus assegudes policromes, del segle XIII, una estàtua de sant Martí muntant a cavall (s. XIV) i panells provinents de retaules del segle XVII dedicats a la Mare de Déu i a sant Joan Baptista. També es va conservar l'antiga pila baptismal i una rodella de campanetes, una mena d'instrument musical conservat únicament a Catalunya, que està pendent de ser restaurada.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada