dijous, 5 de març del 2020

CASTELL O TORRE D’ARDÈVOL. PINÒS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Aquest castell —bastit en un lloc elevat devia servir per a vigilar, vers l’any 1000, juntament amb els de Pinós, Vallferosa, Llanera, Peracamps, etc., el sector oriental de la frontera que el comtat d’Urgell tenia amb les terres dominades pels musulmans.

L’any 975, en un document comtal de donació, és esmentada la serra d’Ardèvol, que sembla que devia ésser l’extrem meridional del comtat d’Urgell, zona límit amb l’anomenada “marca de Berga”.

Pocs anys més tard, l’any 986, en un altre document, a l’hora de situar el castell de Figuerola, hom diu que és dins el terme d’Ardèvol; tot i que no sigui esmentat d’una manera palesa, és gairebé segur que en aquest moment a Ardèvol ja hi havia un castell.

Malgrat això, fins l’any 1027 no trobem una església de Sant Just situada al terme del castell d’Ardèvol. Després d’aquesta data, aquest castell és esmentat com a afrontació o bé com a punt de referència per situar béns immobles, en diversos documents.

Amb tot, el primer document que fa esment d’un senyor d’Ardèvol és del segle XIII; l’any 1222 hi ha un Guerau d’Ardèvol i el 1273 un Ponç d’Ardèvol.

El segle XIV —almenys d’ençà de l’any 1314—, aquest castell pertanyia al vescomtat de Cardona; des de l’any 1375 fou del comtat cardoní.

Vers l’any 1932, la part exterior de la construcció s’ensorrà. Els anys 1970 hi foren fetes obres per tal de consolidar allò que en restava.

Inicialment, a Ardèvol es construí una torre de planta rectangular; aquest edifici és el que hom pot veure actualment. Uns segles més tard, tot aprofitant com a esquelet aquesta torre paral·lelepipèdica, fou bastida una torre de planta circular; aquesta segona construcció és la que s’ensulsià els anys 1931.

La porta d’aquesta construcció és situada a uns 6 m de la seva base i, curiosament, és a la façana orientada vers el nord-oest. Els muntants són formats per diverses pedres, algunes de força petites, ben treballades. L’arc és compost, en canvi, per una vintena de lloses. Sembla, d’acord amb allò que ens han dit, que aquesta porta fou tapiada quan fou edificada la torre de planta circular, la qual tenia la porta d’entrada més amunt.

El castell d'Ardèvol o Torre d'Ardèvol és un edifici declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada