dimarts, 21 de juliol del 2020

SANT MARTÍ DE BORÉN. ALT ÀNEU. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Borén és un poble situat a l’esquerra de la Noguera Pallaresa, aigua amunt de la presa de Borén, d’on surt el canal que duu l’aigua a la central d’Esterri d’Àneu. Borén fou un municipi independent fins al 1846, moment en què, juntament amb Isavarre, passà a formar part del municipi de l’antic terme de Sorpe.


L’esment més antic que coneixem del lloc de Borén data de l’any 908, en què l’abat de Gerri canvià amb el comte de Pallars, Ramon, l’església de Sant Pere del Burgal i altres béns.

L’any 1090, el comte Artau II donà, en “excusatum”, un home de Borén, Asner, al monestir de Gerri. Per aquest document sabem que Borén era vila comtal, dins el territori de la vall d’Àneu, i, per tant, sotmès als seus privilegis i a la seva peculiar organització eclesiàstica.

Entre el 1244 i el 1368, el lloc de Borén apareix vinculat al monestir de Gerri, juntament amb Alós Jussà i Isavarre. Així, el 1335, aquests llocs eren afavorits per l’abat Ramon amb l’afranquiment dels censos que pagaven al monestir, en canvi de 6 000 sous barcelonesos; i en el llibre de comptes de la cambreria de Gerri, del 1338, consten com a possessió del monestir vuit masos de la vila de Borén. En el pariatge del 1368, l’abat de Gerri cedí aquest lloc al comte de Pallars Sobirà.

L’església de Sant Martí de Borén  és situada en el nucli de població. Estava, des de temps antic, en possessió de les primícies de la vila, com apareix confirmat en les ordinacions de la vall d’Àneu, aprovades l’any 1398 pel comte Hug.

Dins l’organització del deganat de la vall d’Àneu, la parròquia de Borén tenia dues co-rectories l’any 1553, tres el 1566, i dues en el pla del 1781, xifra que es mantenia el 1821. En el llibre de visites del 1574, en què és fa una relació succinta de les parròquies de l’oficialat de vall d’Àneu, Espot i coma de Berrós, s’esmenten les parròquies de Dureu, Ysabarre i Sorpe, d’on hem de suposar que Dureu o Duren es refereix a Borén. Actualment la parròquia de Borén depèn de la parroquial d’Esterri d’Àneu.

L’església de Sant Martí de Borén és un edifici construït en estil barroc, possiblement al segle XVIII, que només conserva la porta de l’anterior edifici alt-medieval, situada a la façana de ponent, i emfasitzada per una arquivolta en degradació, sense que sigui visible cap altre element de l’edifici que precedí l’actual. El campanar és una torre de base quadrada, de vuit cares al cos superior i coberta piramidal, ja pertanyent a la construcció barroca.

La portada de Sant Martí de Borén, formada per dues arquivoltes sustentades per sengles columnes i un guardapols disposats en degradació, presenta diversos elements escultòrics. El guardapols mostra un seguit de rosetes compostes per sis pètals inscrits en un cercle. Aquest motiu, que es repeteix en grups de dos o tres a cadascuna de les deu dovelles i també a les impostes, sol trobar-se formant part de la decoració d’altres esglésies d’aquesta vall.

A l’interior de Sant Martí de Borén es conserven dues piques de pedra. Una d’elles, encastada al mur, és situada a l’entrada de l’església, a la dreta de la porta. Possiblement contenia els olis, tot i que no és pot rebutjar que fos una pica baptismal i que, en època moderna, fos utilitzada com a pica beneitera.

A l’interior d’una cambra que hi ha entrant a l’església a mà esquerra trobem la pica beneitera, o potser baptismal, amb unes dimensions no gaire grans; és una de les piques més reduïdes d’entre totes les d’estructura semiesfèrica conservades en aquesta vall. És interessant destacar la decoració de la cara externa del vas, La podem datar cap al segle XII o l’inici del segle XIII, tal com datem la major part de les piques d’aquesta contrada.

Sant Martí de Borén és una església catalogada com a Bé Integrant del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fons majoritàriament: Catalunya Romànica
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada