dijous, 30 de juliol del 2020

SANT GABRIEL DE GRIONS. SANT FELIU DE BUIXALLEU. LA SELVA

PASSEJANT PER LA SELVA

El poble de Grions situat a l’esquerra de la riera d’Arbucies, formava part del terme jurisdiccional del castell de Montsoriu, i des del segle XIII passà a formar part de la batllia de n’Orri, dins el vescomtat i els dominis que tenia la família dels Cabrera.

Grions és un antic terme format per un conjunt de masies properes, centrat per l’església parroquial de Sant Gabriel, d’origen romànic . És esmentada l’any 1185 com una de les possessions del monestir de Breda. Aquest fet es confirmà en una butlla del 1246 del Papa Innocenci IV.

L’església parroquial del terme de Grions es troba sota l’advocació de sant Gabriel, i és una de les comptades i potser l’única església medieval catalana dedicada al sant arcàngel. L’any 1279 és esmentada com a “ecclesia de Geronibus”, i com a Sancti Gabrielis de Grionibus al segle XIV en l’arxiu catedralici.

Modificada i ampliada al llarg del temps, del primitiu edifici romànic no en queda cap vestigi.

L'església de Sant Gabriel de Grions és un edifici d’una sola nau. A la façana principal trobem la porta d'entrada amb un arc rebaixat molt pla, i a sobre hi ha un ull de bou. A cada costat de l'ull de bou hi ha una finestra amb arc ogival. El coronament de la façana principal recorda la forma d'un frontó clàssic.

El campanar, adossat a la part esquerra, té una estructura de planta quadrada amb coronament octogonal i quatre obertures en arc de mig punt, a manera de balconada.

La façana està arrebossada i pintada de color blanc, deixant visible una cadena cantonera de carreus.

Al costat de l'església hi ha la rectoria i el cementiri

Sant Gabriel   i també Santa Anna de Grions és una església neoclàssica protegida com a Bé Cultural d'Interès Local

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada