PASSEJANT PEL GURONÈS
El poble de Sant Jordi Desvalls, és situat a l’esquerra de la riera de Cinyana. Dins el nucli urbà hi ha l’església parroquial de Sant Jordi.
L’església de Sant Jordi Desvalls, d'origen romànic, apareix esmentada el 1136, tot i que no queda cap vestigi de l'època inicial. El 1319 Dalmau de Palau prestà homenatge al bisbe de Girona, per raó del terç del delme d’aquesta parròquia. El 1719 es demanà permís per a ampliar l’església, que no s’obtingué fins el 1735.
El 1737 es va procedir a la seva ampliació, utilitzant part del terreny i estructura del castell enderrocat l'any 1735.
És un edifici situat en un petit turó on hi havia assentat el castell. És de grans dimensions i està cobert a doble vessant amb teula àrab.
La façana, de línies senzilles, duu la data de 1737, és centrada per una portalada rectangular, amb ornaments barrocs. A sobre una fornícula buida i una finestra rectangular, a dalt de tot hi ha una altra petita finestra rectangular. Tant la porta com les finestres es són dovellades. a una banda de la porta hi ha un petit sarcòfag.
L’església de Sant Jordi Desvalls té una planta molt neta que crea un gran espai. L'interior del temple consta d'una sola nau amb volta i arcades laterals de punt rodó. A cada arcada hi ha una capella.
El campanar, aplatat, fou l'antiga torre de l'homenatge del castell, a la qual fou afegida la teulada piramidal amb quatre pilastres angulars i dos finestrals a cada costat. De la banda on emergeix la torre, els murs de l'edifici són atalussats.
Es conserven algunes restes i vestigis del Castell incorporats en cases de la plaça de l’Església i al carrer del Portal.
Hi havia un retaule del
1722 construït per Marià Barnoya que es destruí a la guerra de 1936. Entre
les peces d'art litúrgic que es conserven destaca un reliquiari del segle XV i
una custòdia en plata al peu de la qual hi ha la inscripció: "Antoni Casas
Argenter de Figueres he fet per lo pobla de Sant Jordi Desvalls en lo
any 1726".
Sant Jordi Desvalls és una església barroca inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Text i recull dades: Miquel Pujol
Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau
Fons documental: Viquipèdia i
Enciclopèdia Catalana
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada