dijous, 6 de juny del 2024

SANTA MARIA DE GRANOLLERS DE ROCACORBA. SANT MARTÍ DE LLÉMENA. GIRONÈS

 PASSEJANT PEL GIRONÈS 

Aquesta església parroquial es troba vora les restes de l’antic castell de Granollers, centre de la baronia homònima. L’any 1065 Guillem Guifré en el seu testament la donà a la canònica de Girona. En aquesta parròquia posseí algunes terres el monestir de Santa Maria d’Amer. 

Conjunt format per l'església, la galilea d'entrada i el cementiri, encaixonat al costat dret de l'església i, darrere, el Castell. 

L'església és d'una nau, de planta rectangular i absis poligonal. S'accedeix per una porta d'arc rebaixat que presenta una inscripció de simbologia cristiana al damunt. La porta està dins un marc de formes arrodonides on hi ha una data, 1785, i una inscripció: CHARITAS ME REEFICAVIT ANNO A NATIVITATE DOMINI 1785. 

Damunt la porta hi ha una escultura dedicada a la Mare de Déu i, més amunt, una rosassa treballada. Al costat esquerre de la façana hi ha el campanar de planta quadrada, format per dos cossos diferenciats per una cornisa recta. El cos inferior té finestres d'arc de mig punt a les façanes principal i posterior, tapiades. El segon cos les té també de punt rodó a cada cara. El campanar es clou amb un teulat a dues aigües i amb carener paral·lel a la façana principal. Les dues parts semblen d'èpoques diferents. Les façanes laterals són molt tancades, només tenen espitlleres a gran alçada.

Al costat dret de l'absis hi ha la sagristia. L'interior és d'una nau, abarrocada, amb capelles laterals. Hi ha una cornisa separant la part inferior de la volta. 

He trobat dues idees contraposades. En Viquipèdia l’anomena porxo i segons Conèixer Catalunya de l’amic Antonio Mora i altres versions escoltades diuen que és un comunidor. Particularment penso que ben podria ser un comunidor,  per la seva semblança amb el del santuari de Santa Maria de la Guàrdia a Sagàs. Berguedà.  

Construcció de planta quadrada situat a l'entrada del recinte de pati, on aboquen l'entrada a la rectoria i l'entrada a l'església. Té teulat a dues aigües i carener perpendicular a façana. La coberta és de cairats i llates, de rajoles encalades i rombes, i amb una encavallada de fusta que permet crear la gran porta d'accés a la peça. Presenta composició simètrica a la façana principal i a les laterals, dues finestres a cada costat i de punt rodó. La façana posterior té una porta d'arc de punt rodó, desplaçada de l'eix de simetria i guanyant uns esglaons. El terra és de terra cuita (toves), i al voltant, adossat a les parets laterals, un banc de pedra. L'arrebossat ha caigut. 

Santa Maria de Granollers de Rocacorba és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada