diumenge, 21 d’abril del 2013

SANT MARTÍ DE VÍLLEC. MONTELLÀ I MARTINET. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE LA BAIXA CERDANYA.

El lloc de Víllec és citat l’any 961. Es troba a redós del turó del castell de la Roca de Víllec. En el jaciment només hi ha restes d’una torre i un clos i  les cases disseminades al voltant del castell ens indica que ens trobem davant d’una antiga vila castral.


Sant Martí de Víllec és una església romànica que es troba a l'entitat de població de Víllec pertanyent al municipi de Montellà i Martinet a la comarca de la Baixa Cerdanya. Com a parròquia formava part del “pagus Baritensis” 

Capella documentada des de l’any 1054 per la publicació sacramental feta sobre l’altar de Sant Martí d’aquesta església del testament de Radulf, arxipreste, que deixa a Geberga i als seus fills els alous que posseïa en la vall de Víllec.

L’any 1190 Ramon de Canavelles, la seva muller Ava i el seu fill Ramon, com a  donació del seu fill i germà Arnau en entrar de canonge a la Seu, feren donació a Santa Maria d’Urgell i al paborde del mes d’agost Guillem de Pinós de la meitat d’un mas situat a la parròquia de Sant Martí de Víllec. 

Conserva l’estructura romànica amb algunes modificacions. L’absis semicircular, el primer tram de la nau i el frontispici amb espadanya de dos ulls són romànics. 
 
Té una única nau de gran longitud respecte a la seva amplada capçada amb l’absis semicircular  que presenta una finestra de doble esqueixada. La resta de la nau i els arcs formers interiors són posteriors, així com l’ampliació de l’espadanya.

L’interior és de la volta apuntada amb pilastres adossades i els arcs formers. La coberta a dues aigües és de teula àrab. 

El potent frontispici es corona amb una espadanya posteriorment eixamplada que fa de torre-campanar.  Interessant el campanar de doble espadanya, construït amb pedra i bigam de fusta que sosté la coberta a dues aigües de teula àrab. Està situat als peus de l'església i té la mateixa amplada que la façana.   

La portalada és d’arc de mig punt i està realitzada amb dovelles bastant grans i ben treballades amb un guarda pols  superior. 

Sobre la porta un petit òcul descentrat ajuda a il·luminar l’església. Segurament va ser incorporat posteriorment perquè els òculs o ulls de bou són més moderns.  

L’aparell original és fet en carreus ben treballats, això permet datar l’obra al segle XII-XIII. Les parts fetes amb pedra sense treballar corresponen a reconstruccions posteriors. 

A l’esquerre de l’entrada es troba la pila baptismal. 

Sant Martí de Villec ha estat fins fa pocs anys església parroquial de Villec, si bé en l'actualitat està sense culte com a conseqüència del seu deteriorament progressiu. Davant de la porta d’entrada s’estén el fossar.
                                                                                             
Hi ha vers el soldat i bisbe Martí una gran veneració a Catalunya, hom pensa que aquesta és una de les advocacions més freqüents – sinó la que més – per aquest país nostre. Això s’explica entre altres raons, pel fet que abans que sant Jordi i sant Jaume, Sant Martí ha estat considerat el patró de l’orde de cavalleria, i ha estat tingut per protector dels que tractaven amb cavalls, mules i altre bestiar de ferradura i de peu rodó, així com dels forjadors i manyans. 

Sant Martí de Víllec està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada