divendres, 7 de març del 2014

SANTA BARBARA D’ORDINO. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Voltàvem per la parròquia d’Ordino i passejàvem per la població que li dóna nom. Els carrers d’aquest poble, com sempre en Andorra, són una clara mostra de netedat. Sobtadament, veiérem una petita construcció en un proper prat (prat de Santa Bàrbara) i ens crida l’atenció el seu campanar d’espadanya.

 
Portats per la nostra sana curiositat  i els desitjos de conèixer visitàvem la petita església sota l’advocació de Santa Bàrbara. Aquesta església és situada en una zona molt relacionada amb la mineria i la metal·lúrgia per tant està dedicada a la seva patrona, la dels miners i els fargaires.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
El petit edifici és una mostra de l’arquitectura religiosa d'època barroca del segle XVII.

Església aïllada, situada a la cruïlla on hi havia la desviació del brancal de l’antic camí ral que es desviava cap a Ordino, a uns centenars de metres d’aquesta població. 

Es tracta d’un edifici de dimensions reduïdes i planta rectangular, amb absis quadrangular. La coberta és de dos vessants, feta amb llates de fusta recobertes de llosa i suportada per encavallades de fusta i un arc toral al centre de la nau, i a l’absis per una volta de canó feta amb pedra tosca.  

La façana principal està orientada al sud-oest i és perpendicular al carener. En ella hi ha la porta d’accés, amb un arc de mig punt adovellat, franquejada per dues finestres amb llinda rectangular de fusta i protecció de reixes de ferro; a més a més, té un òcul per sota del díedre de la coberta.  

Els murs laterals de la nau sobresurten més que el de la façana. En el lateral dret s’obren una finestra esqueixada, feta amb pedra tosca, i una de quadrangular amb llinda de fusta. 

 
Va ser restaurada entre 1997 i 2003 i a aquesta restauració correspon l’actual campanar d’espadanya, d’una sola obertura que sobresurt de la coberta.

Durant la reconstrucció es van trobar restes de l’altar arran del mur de l’absis i restes de pintures murals. 

L’església de santa Bàrbara d’Ordino està catalogada com a Bé d’Interès Cultural. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada