dissabte, 15 de març del 2014

SANTA EULÀLIA D'ESTOLL. FONTANALS. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

Visitàvem pel poble d’Estoll (37 h. 2009) que pertany al municipi d’Urtx I és situat a l’esquerra del riu d’Alp, aigua avall d’Alp.
 

El diccionari Alcover-Moll ens dóna aquest significat etimològic: segons Meyer-Lübke Noms lloch Urg. 5, d'origen preromà. Podria pensar-se també si és una forma aglutinada, per es toll (=el toll). 

L'església d'Estoll, encara que avui està dedicada a Santa Eulàlia, constava dedicada a Sant Jaume. Així, el 2 de juny del 913 el Bisbe Nantigisi consagrà les esglésies de Sallagosa i de Sant Jaume d'Estoll. El 1198 entre les malifetes dels partidaris del Comte de Foix i Arnald de Castellbó, s'hi troba Estoll, d'on s'emportaren tot lo bo que hi trobaren. 

 
L'actual església és un edifici del segle XVIII, amb parets de pedra irregular, sense treballar, excepte les cantoneres El seu conjunt exterior és força harmoniós. 

La nau flanquejada per quatre petites capelles laterals, és espaiosa i amb volta de canó. Està tota enguixada i és molt alta.

La porta és de mig punt i no té cap mena d'ornamentació. A la dreta de la porta s'hi troba l'escala exterior que puja al campanar de torre, coronat amb coberta piramidal de llicorella. La torre és poc alta i quadrada.

Al voltant de l’església hi ha el cementiri.

 
S'hi venera la imatge de pedra policromada de la Mare de Déu de la Cinta, del segle XV. 

Santa Eulàlia d'Estoll és un monument religiós protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada