dijous, 9 d’abril del 2015

SANT QUINTÍ DE PUIG-RODON. CAMPDEVÀNOL. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Aquest cop pel Ripollès també vam haver de fer una part de la ruta a peu. Sort que les persones a càrrec del Càmping van saber indicar-nos el camí. Primerament per una pista de terra en pèsimes condicions fins arribar a una cadena on vam aparcar el cotxe. Continuarem després per un caminoi que al cap de poca estona (un quart d’hora) ens porta a les envistes de la casa i l’església de Sant Quintí de Puig-Rodon.  
 
 
Visitàvem l’església de sant Quintí, (dita popularment Sant Quentí), millor dit les restes de l’església, situada dins el mateix edifici de la rectoria també en estat ruïnós. 

En la consulta etimològica el diccionari Alcover-Moll ens dóna aquesta definició.: de Puig rodon a Puig redon: del llatí vg. pŏdĭu rotŭndu, ‘muntanya rodona’.                                         

L’antiga parròquia de Sant Quintí de Puig-rodon fou en altres temps una parròquia dependent del comtat de Besalú, la qual a l’any 1096, primera data en que apareix esmentada, fou donada a l monestir de SantaMaria de Ripoll pel comte Bernat II de Besalú i integrada al domini de la baronia del monestir. El 29 d’octubre de 1367, el rei Pere III vengué a l’abat del monestir la jurisdicció de la parròquia. 

En les primitives llistes de parròquies de la diòcesi de Vic dels segles XI i XII, aquesta església apareix esmentada amb el nom de “Sto. Quintino de Puig redon”, “de Puy redon” o “de Pug rotundo”  
 
El terme parroquial ha estat sempre un lloc poc poblat, malgrat tenir annexionat el terme d’Auira, a partir del segle XV. D’ençà de 1868, l’església parroquial de Sant Quintí de Puig-rodon fou convertida en sufragània de la de Sant Llorenç de Campdevànol. 

L’edifici romànic queda amagat per la construcció de la rectoria, afegida a les cares de llevant i de migjorn. Constata d’una nau, coberta amb volta de canó seguit, amb un arc de reforç i un absis semicircular, cobert amb volta de quart d’esfera, amb una única finestra al centre de l’absis. 

La planta de l’absis, vista des de l’interior, presenta ostensiblement forma de ferradura. L’únic element decoratiu és constituït per un fris amb dent de serra fet amb pedra tosca, sota el ràfec de l’absis. Tot i que la vegetació cobreix la teulada, s’hi entreveuen les lloses de la seva coberta. 

El campanar i la façana de ponent queden totalment tapats. 

 
Curiosament, l’absis es troba totalment orientat de cara a tramuntana, tal com succeeix a la veïna església de la Tremolosa, situada a l’altre vessant de la serra de Sant Marc. 

A l’interior, tant els murs com les voltes es troben enguixats i s’hi veuen fragments de pintura. 

Pel que fa a l’exterior, només és visible una part de l’absis. El seu aparell és format per carreuons simplement escairats, ben posats i travats, col·locats en filades poc uniformes i irregulars. 

L’esta general d’abandonament pot causar l’esfondrament de la volta, ja deformada.


L’estructura de l’església correspon a una obra rural, realitzada sense gaires ambicions. l’aparell absidal presenta un aspecte força descurat, que podria fer pensar en una datació reculada, la qual és contradiu, però, amb el fris de pedra tosca i la seva senzilla motllura, que fa que calgui situar la seva construcció dins el segle XII, com a obra rústega i poc acurada tècnicament. 

Així ens ho descriu “Catalunya Romànica” fa trenta anys. Malgrat tot l’església, molt deteriorada, és manté dempeus. Quant temps si mantindrà és una altra història. 

El lloc és bucòlic a més poder. L’església, un mas, prats i muntanyes. Un indret adequat per pensar i descansar del món modern.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada