dijous, 2 d’abril del 2015

SANT MIQUEL “nou” DE TERRADELLES. SANTA MARIA DE MERLÈS. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

Després de veure l’església romànica de Sant Miquel de Terradelles retrocedíem en el nostre camí i visitàvem la nova sota la mateixa advocació. 

 
El nou lloc és a tres-cents metres de l’antiga romànica. La vella sofrí diferents vicissituds al llarg de la seva vida. Unes vegades reconeguda com a parròquia i altres com a sufragània de Santa Maria de Gaià.  

El lloc recuperà l’any 1878 l’estatus de parròquia i es procedí a aixecar una nova església i rectoria que foren acabades l’any 1887. 


La nova parròquia disposa d’un ampli local als baixos de la rectoria, que fa les funcions de lloc de trobada i celebració per als feligresos d’aquesta parròquia rural.  

Certament l’edifici alhora que de major dimensions, disposa també dels estris bàsics en una parròquia : pila baptismal, cor, altars laterals , les estacions del via-crucis, un altar rectangular, i un quadre amb la imatge de l’arcàngel Sant Miquel a quina advocació està consagrada l’església. 

Les celebracions litúrgiques es duien a terme a la nova parròquia en els mesos més freds, i a la vinguda del bon temps retornen a l’austeritat i senzillesa del temple romànic. 

 
Els feligresos responen a l’impuls del seu prevere han arranjat el temple romànic, i han edificat dins dels terrenys del cementiri un petit nombre de nínxols. 

Com resa la placa de ceràmica col·locada en l’exterior del nou temple: 

“La parròquia de Sant Miquel de Terradelles
recorda i agraeix a
Mossèn Josep Saborit i Casalí
seva dedicació al
servei  de la comunitat

Rector des del 1961 al 1992”. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada