dijous, 14 de maig del 2015

SANTA MARIA DE CASTELLBÒ. MONTFERRER I CASTELLBÓ. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.  

Amb motiu de les Jornades Càtares visitàvem el poble de Castellbó i fotografiàvem la seva col·legiata sota l’advocació de Santa Maria.
 

Castellbò és un poble (93h. 2009) situat a la dreta de l’aiguabarreig de les rieres de Carmeniu, d’Albet i de Solanell, a la sortida de l’alta vall de Castellbò, damunt un antic camí entre l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà.

La vall de Castellbò, segons els documents consultats datats entre ls segles X i XII, estava densament poblada; si més no, s’hi documenten un gran nombre de viles i “vilullas”, la major part de les quals apareixen en la relació de llocs, poblats o despoblats, que integraven la vall al final del segle XV i que foren recollits per Pere Tragó en la redacció del Spill de totes les coses del Vescomtat de Castellbó, redactat l’any 1519. 

La primera menció  de la vall de Castellbò  és de l’any 941, en una venda de dos canemars situats a la vall de Castro Leonis. El nom de Castell-lleó no pareix en la documentació fins el principi del segle XII; l’any 1105 hi ha documentada una donació a Santa Maria de la Seu d’Urgell d’un alou situat a Castro-leonis. La derivació lingüística a Castro Bono, que comença a aparèixer al principi del segle XI – així en un document del 1015 hom es refereix a la vall amb la denominació de Castello Bono-, ha estat explicada com una corrupció lingüística. 

La vila de Castellbó és esmentada, indirectament, com a límit de terres situades a la vall, en documents del 1002 i el 1016. L’any 1196 el vescomte Arnau la dotà d’unes àmplies franquícies que forn confirmades en anys posteriors, 1268, 1278 i 1302 pels comtes de Foix-vescomtes de Castellbò. L’any 1378 la comanda de Susterris hi tenia establerts 33 homes propis.

 
L'esment més antic de la parròquia de Castellbò, que no figura a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell, data de 1233, tot i que se sap que anteriorment el vescomte Arnau ja n'havia expulsat el rector.  

L’església de Santa Maria de Castellbò consta, l’any 1312 i 1314, en la relació d’esglésies del bisbat d’Urgell visitades pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. També apareix en el llibre de la dècima de la diòcesi del 1391, dins el deganat de l’Urgellet.

L'any 1436, amb la supressió del monestir de Santa Cecília d'Elins el papa Eugeni IV creava la col·legiata de Castellbò amb les rendes d'aquell cenobi. L’any 1575 Santa Maria tenia, a més de l’altar principal, onze altars. La col·legiata perviuria com a tal fins al segle XIX, moment en què s'extingiria l'any 1851, i l'església tornaria a ser parroquial d'aleshores ençà.  

Es tracta d'una església de grans proporcions, d'una sola nau i tres absis a la capçalera. En aquest edifici es distingeixen clarament les diferents etapes constructives. Els tres absis són d'estil romànic, mentre que la nau ha estat modificada per capelles i restauracions de les voltes primitives. A la façana es troben els vestigis gòtics més rellevants.

La portada és d'arcs apuntats en degradació, amb dues columnes per banda amb capitells de fulles llises que sostenen les arquivoltes. Destaca el treball de forja de la porta, de tradició romànica.  

A la nau s'obren set capelles laterals, tres a llevant i quatre a ponent, a través d'arcs apuntats. Les dues capelles adjacents al presbiteri són de planta semicircular, visibles des de l'exterior, i aporten a la planta de la capçalera un aspecte trilobulat. El conjunt presenta un cos afegit a l'extrem meridional de la nau, projectat a una alçada considerable, que acull les campanes de la col·legiata en tres ulls que s'obren al nivell superior, i coronat per un campanar d'espadanya de tres ulls.
 


L'església col·legiata de Castellbò ha estat restaurada en diverses ocasions. A mitjans del segle XX es va fer una intervenció que va donar a l'interior un cert aire neo-modernista. En la dècada dels seixanta el bisbat d'Urgell va haver de fer una actuació d'urgència per assegurar l'estabilitat de l'edifici. El 1996 es va haver de reforçar un mur lateral. 

Santa Maria de Castellbò és una antiga col·legiata, actualment església parroquial de Castellbò, protegida com a bé cultural d'interès local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada