dijous, 7 de maig del 2015

SANT PERE DE LLOBERA. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS.  

Visitàvem en un dia rúfol (així les emboirades fotografies) l’església de Sant Pere de la Llobera.

 
Al nord del terme municipal de Llobera del  Solsonès, hi ha el poble de Llobera (34 h. 2005), centrat per l’església parroquial de Sant Pere, enlairada a 855 m, a la serra del seu nom, sota les restes del vell castell de Llobera, que conserva encara robustes parets amb portes adovellades. El poble de Llobera és situat a mà esquerre de la riera de Miravé, capçalera de la riera de Sanaüja.

La consulta etimològica al diccionari Alcover-Moll ens dóna aquesta definició.: del llatí lŭparĭa, mat. sign. Segurament cau o lloc de llops. 

Va ser consagrada el 1037, havent estat dotada per de Bonfill de Sanç, senyor de Llobera i la seva muller Amaltruda, germana del bisbe d'Urgell sant Eribau. És esmentada, però, ja un anys abans, el 9 d’agost de 1036, al testament d’un tal Riquer, pel qual repartia el seus béns mobles entre els clergues i l’església de Sant Pere de la Llobera d’una part, i Maier de l’altra. Al mateix temps donava a la mateixa esgésia un alou de Llobera i la seva “frabega”. 

L’any 1042 esportà a terme la publicació sacramental del testament de Bonfill de Sanç, el testador hi establia, entre altres disposicions, que la seva muller Amaltruda havia d’ésser mestressa d’un alou i una vila de Llobera mentre visqués. 

El 1072 Em fa el seu testament amb algunes donacions a Sant Pere. Cal esmentar també el document del 28 de gener de 1087 pel qual Humbert Guitard i Ermessenda donen a Santa Maria de Solsona un alou que tenien a Llobera, amb els cementiris i els drets que tenien sobre Sant Pere.

 
El capbreu parroquial de 1565-1569 parla d'un altar de Sant Miquel dins l'església de Llobera.  

Es conserven diversos capbreus des del segle XIV. En el capbreu parroquial del segle XIV ens apareix la parròquia ja totalment estructurada i les seves sufragànies. El 1897 són suprimides les sufragànies i s'hi incorporà amb la categoria d'església d'ajuda la de Sant Pere de Peracamps.

L’església parroquial de Sant Pere de Llobera en el decurs dels anys ha sofert múltiples renovacions i ampliacions de manera que el que avui es conserva de l’edifici original és mínim. Té un robust campanar de torre, quadrat.  

Romanen, però, dos elements escultòrics aprofitats per tancar l'absis: una finestra i un òcul. La finestra és d'arc monolític de mig punt decorat en el mateix i en els muntants. Els motius són una creu inscrita en un cercle rebaixat; entrellaçat de lòbuls present a altres llocs de Catalunya, una estrella de vuit puntes inscrita en un quadrat. Tres cercles més presenten un motiu floral de quatre pètals, una flor de vuit pètals i una palmeta apaïsada. També hi ha línies en ziga-zaga, escacat, dents de serra. Sobresurten els tres caps simètrics a l'intradós de l'arc. L'òcul és un monòlit amb cornisa amb decoracions asimètriques on figuren dos àngels i motius geomètric-vegetals.  

El conjunt es pot datar al segle XIII. En cap cas sembla anterior a mitjan segle XII.

 
Al Museu Diocesà de Solsona es conserva una magnífica ossera del mercader Bartomeu de Llobera, mort el 1440, que dóna fe de la qualitat que assoliren els escultors solsonins de l’època. 

Sant Pere de Llobera és l'església parroquial de Llobera, a la comarca del Solsonès. És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada