dimarts, 26 de maig del 2015

SANTUARI DE FONT ROMEU. ALTA CERDANYA.

TERRES D’ALTA CERDANYA. 

Tornàvem a ser a l’Alta Cerdanya i cercant certs records de joventut visitàvem també el santuari de la Mare de Déu en Font Romeu, més conegut amb el nom de l’Ermitatge.


Famós lloc de peregrinació dels Pirineus dóna prova del pelegrinatge català, sobre la carretera de Santiago de Compostel·la, al qual Font-Romeu deu el seu nom: Font del Pelegrí. La capella de Nostra Senyora, va ser construïda en l'emplaçament d'una font on s’havia produït el miracle de la trobada de la imatge per un pastor de vaques, en el lloc on un bou rascava el terra.  

Font Romeu és un municipi de l’Alta Cerdanya, a la Solana, (2145 h.2009) estès al vessant del bosc de la Calm, des del curs alt del riu d’Angostrina (límit nord-occidental del terme) fins prop del pla de la Perxa i la vall del riu d’Angost.
 
El poble (1.741 m) és el nucli de població més alt de la Cerdanya. El municipi comprèn també els pobles de Vià i Odelló de Cerdanya.  


El nucli de Font-romeu té l’origen en el santuari de Font-romeu, on és venerada la Mare de Déu de Font-romeu, imatge bruna de fusta del segle XII. Molts testaments dels segles XIII i XIV contenen deixes consistents en diners, olis i ciris a favor seu. Durant l’hivern és guarda a Odelló (són notables les processons de trasllat de la imatge: el 8 de setembre, que té lloc un gran aplec, el baixar, i el diumenge de la Trinitat, el pujar. D’aquesta forma el manté la tradició lligada amb el moviment dels ramats transhumants que pugen a la muntanya a la primavera i en baixen a la tardor.  

Els edificis actuals van ser construïts el segle XVII i ampliats repetidament.

Situats prop de la font considerada miraculosa, en el mateix lloc de l’oratori i una capella primitius.  

 
Els edificis s'organitzen al voltant d'un pati rectangular tancat al nord per la capella de la Verge. Si l'exterior de la capella és més aviat auster, a l'interior està decorat amb una riquesa excepcional. Hi ha un cambril que acull la imatge de la Mare de Déu de Font-romeu. El cambril és una peça de 4 per 4 metres col·locada a l'est de l'església prolongant la nau, darrera de l'altar major, i s'hi accedeix per una escala a cada costat. La decoració del cambril és obra de Josep Sunyer, amb escenes de la troballa llegendària de la marededéu. 

L’altar major també obra del l’escultor Josep Sunyer als anys 1704 i 1707 va ser pintat per Felix Escribá, pintor daurador de la Germandat de Sant Lluc. 

El cambril va ser protegit com a monument històric el 1928 i el conjunt del santuari el 1999.

 
Nostra Senyora de Font-Romeu és honrada pel seu poder d’intersecció principalment en la cura de malalties. 

A partir del començament del segle XX el poble esdevingué un centre de turisme d’alta muntanya.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada