dissabte, 22 d’agost del 2015

SANT VICENÇ DE MAÇANÓS.LES LLOSSES. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Baixàvem per la carretera de Les Lloses en direcció a Berga quan en una entrada del camí ens sorprengué veure una església. Immediatament vam aturar el cotxe i ens ficàvem pel camí. Pocs metres després ens aturàvem en un petit grup de cases i visitàvem l’església.  Al costat de l’església hi havia un rètol que senyalitzava la domus de Maçanós.
 


Hom creu que la primitiva església, coneguda des del 982, es trobava en un dels puigs propers al mas Maçanós. Depenia del monestir de Ripoll, i abans de ser sufragània de Matamala ho fou de Sant Esteve de Comià (1607). El seu terme ja havia format una quadra civil sotmesa a Ripoll abans que el monestir adquirís la jurisdicció de tot el terme de la Guàrdia. A l’indret del mas Maçanós, documentat l’any 982, hi hagué una domus o casa forta, solar d’un antic llinatge dels cavallers, els Maçanós, documentat els segles XIII i XIV, com a feudataris del castell de la Guàrdia i del de Palmerola.
 
Aquesta domus en els seus orígens va estar habitada per nombroses persones, trobant a l'any 1173 el primer representant de la família Abernat de Maçanós. Essent Ramon de Maçanós, el jutge de Matamala durant l'any 1285. Gràcies al seu estatus, posseïa moltes propietats per les que els seus habitants pagaven un cens anual amb especies com el blat, carn, formatge, etc..., que només constituïa un preu simbòlic per recordar qui era el senyor de les terres, aigües i molins. Actualment és una casa rural. 

L’església del segle XVIII i estil barroc, és un edifici de planta rectangular, amb una sola porta d'accés des de l'exterior, sobre la que hi ha un petit ull de bou. A la banda d'esquerra del presbiteri, una altre porta condueix a la sagristia amb  llinda de pedra treballada, mentre la resta de murs, en pedra grollera, es troben arrebossats.  

La coberta a dos aigües està formada per cabirons de fusta i teula àrab, essent l'interior de la nau decorat amb una cornisa i una falsa volta de canó feta de maons arrebossats amb dibuix de carreus.  

La volta és reforçada per nervis d'obra en forma d'arcs, que es recolzen sobre falsos capitells. Els murs van ser repicats per deixar vista l'obra en pedra, segon és de moda en algunes restauracions.
 


Sobre la porta d'accés existir un petit cor de cabirons, llates i barana de fusta, i a l'exterior un petit campanar es troba al cantó esquerra de la façana, servint de prolongació a aquella. 

Davant del temple un petit cementiri, amb tan herbei que quasi tapava  el fossar.  

L’antiga parròquia de Sant Vicenç de Maçanós, des de fa segles és sufragània de la de Matamala, a causa del seu escàs poblament (tres famílies 1686).  

Sant Vicenç de Maçanós està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada