dimarts, 1 de setembre del 2015

MARE DE DÉU DE LES NEUS. LA MOLINA. ALP. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA. 

Pujàvem per la carretera que d’Alp porta a la collada de Toses quan en un revolt ens sorprenia, en una petita elevació, la vista de la bonica església sota l’advocació de la Verge de les Neus. 

La capella és situada al peu de les pistes d'esquí de Supermolina. L’edifici d’estil neo-romànic (1926) té un absis semicircular, obra de l’arquitecte Josep M. Ros Vila. 

És una capella de pedra i ciment d'una sola nau amb arcs de diafragma i embigat. La  coberta de dues vessants de pissarra acaba amb un pronunciat ràfec. 

La façana, orientada a migdia, presenta un porxo davant la portalada amb els seus tres arcs de mig punt sostinguts per llises columnes.  

La porta d'entrada és de fusta, ornamentada amb trossos de tronc tallats transversalment i decorats amb escenes evangèliques.  

Tres finestres il·luminen l’interior del temple dues al mur de llevant i l’altre més petita a l’absis. Un ull de bou dóna llum a la sagristia. 

Damunt del porxo s’alça un petit campanar d'espadanya amb dues campanes. 

Al presbiteri, a l'absis, hi ha unes decoracions murals amb àngels i pastors fetes per J. De Vilallonga l'any 1952, al centre del qual hi ha la Mare de Déu de les Neus, obra de l'escultor E. Colom, també del 1952.  

Davant l'absis, a l'exterior de la capella, hi ha un bonic clavari de fusta. 
 
Una església molt bonica, molt ben situada i una mostra del romànic del nostre segle.
 
 
 
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada