dimecres, 4 de maig del 2016

SANT JOAN DE FULLÀ. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT 

Visitàvem el poble de Fullà (Fuilla en francès) i l’església de San Joan. situada a la part central del poble en tres nuclis de població.

Fullà és un municipi  (378 h. 2009) que comprèn la part baixa de la vall de Fullà o de Saorra (drenada pel riu de Saorra, afluent, per la dreta, de la Tet, que s’obre pas fins al seu col·lector a través d’un engorjat, a la paret del qual s’obren les coves de Fullà, amb restes de Magdalenià) i un petit sector de l’esquerra de la Tet fins a tocar del raval de Vilafranca de Conflent.

 Els vessants de la vall de Fullà són coberts de bosc. Té una certa importància com a lloc de repòs, vacances i segona residència.  

El poble (220 h.+34 h diss./1982),  és agrupat en diversos veïnats per tota la vall de Fullà: el Veïnat d’Amunt,  el Veïnat del Mig (520 m alt), on hi ha la casa del comú, i el Veïnat de Baix o de Santa Eulàlia. 

Sant Joan de Fullà és una església situada en el sector de Fullà d’Amunt. Pràcticament és una capella del sector d’Amunt, depenent de la de Santa Eulàlia. L’actual Veinat d’Amunt correspon en realitat a la vil·la de Cercet, que és esmentada des de l’any 947. Constituïa un petit feu que depenia, el segle XII, d’una família dita Cercet. 

L’església és esmentada per primera vegada en el testament de Guillem de Villerac de l’any 1198, el qual féu un llegat de 5 sous a Sant Joan de Fullà. 

Aquest temple no sembla anterior al final del segle XII, És de nau única amb una porta d’arc de mig punt a ponent. L’absis semicircular és a llevant, on s’obre l’única finestra de doble esqueixada. 

La volta de la nau és de canó llis apuntat. Un campanar d’espadanya corona el mur de ponent.

En un nínxol de l’interior es conserva un sarcòfag gòtic de Jaubert de Fullà mort l’any 1335. 

Tal vegada fer una ullada a la ferramenta de porta d’estil romànic. 

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada