divendres, 14 d’abril del 2017

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DELS MUNTS. SANT AGUSTÍ DE LLUÇANÈS. OSONA.

TERRES D’OSONA.

El santuari està situat a la subcomarca del Lluçanès en el vèrtex d'unió entre Osona i el Ripollès El santuari pertany al terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès (Osona), i a la parròquia de Sant Boi de Lluçanès.


Des de dalt del proper tossal (1058 m. alt),  a la serralada dels Munts, punt més alt del municipi, es divisa una extraordinària panoràmica: a ponent, l’altiplà del Lluçanès, a llevant, la vall de Torelló; a migdia, el Montseny i tota la formació prelitoral, i a tramuntana, el proper i majestuós Pirineu i l’emblemàtic massís del Pedraforca.

És esmentat ja el 1170 (Santa Maria de Monte). L’església ha sofert moltes reformes i ampliacions; l’actual fou iniciada al segle XVII.


L’edifici del santuari de la Mare de Déu del Munts està format per l’església i l'hostatgeria.

L'església és una construcció d'una sola nau coberta amb volta de creueria, datada segons la llinda de la porta d'entrada al 1700.

Al costat esquerra de la façana hi ha un campanar de torre, al qual s'hi accedeix des de l'interior de l'església.

La porta d'entrada està protegida amb un porxo que comunica amb l'hostatgeria, edifici rectangular.


 En el seu interior, d’estil barroc, s’hi venera una imatge de Santa Maria, obra romànica del segle XIII que fou restaurada l’any 1929.La imatge, força retocada, recorda la primitiva icona romànica.

Hi ha un hostal regentat per un capellà custodi. És un centre viu de devoció popular.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.

Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada