dissabte, 9 de juny del 2018

SANTA ANNA DE MONTCORTÈS. PLANS DE SIÓ. SEGARRA

PAS A PAS PER LA SEGARRA

El petit nucli de Montcortès de Segarra (11 h. 2009/ 467 m. alt ) és format per petites cases de pagès dels segles XVII i XVIII al redós del castell de Montcortès i l'església de Santa Anna del segle XVI.


Santa Anna de Montcortès és una església d'origen medieval, probablement del segle XI. L'edifici actual és coetani al castell, de fet apareix esmentat al contracte d'obra del castell de l’any 1493. L’església es troba situada a la part més alta del nucli, davant del castell.


Santa Anna de Montcortès es tracta d'un edifici d'una sola nau amb dues capelles laterals, i coberta a dues aigües, destacant la capella situada a l'esquerra que es va ampliar posteriorment, tal com es pot observar per la part posterior.

La façana presenta la porta d'accés, motllurada amb un mínim treball decoratiu als brancals i la llinda monolítica. En el mateix mur destaca únicament el campanar d'espadanya de dos ulls situat al capdamunt.


Les capelles laterals presenten petites obertures en forma d'òcul i amb una mínima decoració.

Davant mateix impressiona la gran construcció del castell de Montcortès. El castell de Montcortès ja existia al 1095, quan el cavaller Guillem Isarn de Trevics el deixà en testament al seu fill. Entre el segle XIII i IV es va substituir l’antic castell per l’edifici que podem veure actualment construït el 1493.

L’obra del nou castell va donar com a resultat una majestuosa fortalesa de pedra picada, planta rectangular, una gran portalada de mig punt adovellada, finestrals de tipus renaixentista i galeria d’arcs rebaixats al pis superior.


Té dues grans torres bessones quadrades que presideixen la fortalesa que fan encara més gran el contrast entre el castell i el petit nucli de Montcortès de Segarra.

Santa Anna de Montcortès és una església  inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El nostre més sincer agraïment a les persones que amablement ens van atendre en la nostra visita i ven mostrar-nos la seva cordial atenció.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada