dimarts, 12 de juny del 2018

SANTA MARIA DE COLERA. RABÓS DE L’EMPORDÀ. ALT EMPORDÀ

PASSEJANT PER L’ALT EMPORDÀ

Visitàvem el monestir de Sant Quirze de Colera, magnífica mostra del romànic, al que dedicaré una propera crònica. I potser una altra de posterior, per que la informació trobada ens diu que bé mereix conèixer-lo més profundament, sobretot el seu interior.


A pocs metres del monestir de Sant Quirze de Colera trobem l’església de Santa Maria que ens obra la porta, de bat a bat, per que coneguem el seu interior.

Santa Maria de Colera apareix documentada per primera vegada en l'acta de consagració de l'església abacial de 1123.  En aquest document es fa constar que es va traslladar l'altar de Santa Maria a l'interior del temple de Sant Quirze, on es va consagrar. Això s'ha interpretat com que ja existia el petit temple de Santa Maria abans d'aquesta data i que el seu estat de conservació no era el més indicat i es va traslladar l'altar amb l'objectiu de poder reconstruir el temple. 


Un cop acabades les obres, es va consagrar l'església l'any 1135 com a parròquia dels súbdits i servents del cenobi.

El temple té una sola nau de planta rectangular, coberta amb una volta apuntada i acabada en un absis semicircular de volta ametllada més estret que la nau. Aquest espai s'obre a la nau mitjançant dos arcs apuntats adovellats. Adossat al parament de tramuntana hi ha un basament sobresortit.

En el mur sud s'obre la porta d'accés, formada per dos arcs de mig punt en gradació, que envolten un timpa semicircular i una gran llinda llisos.


L'interior del temple s'il·lumina gràcies a tres finestres de doble esqueixada i arc adovellat que trobem en el mur de migdia i dues de menors dimensions que es trobem en el frontis i en la part central de l'absis.

La construcció és bastida amb carreus de pedra desbastats, disposats en filades regulars

L'església va quedar abandonada i durant molt de temps es va fer servir com estable, fets que provocaren el seu deteriorament, visible especialment en l'absis i en el mur occidental. 


En el decurs dels darrers anys s'han anat efectuant diverses tasques de consolidació i restauració de l'edifici, que encara continuen.

Santa Maria de Colera és una església romànica que forma part del conjunt de Sant Quirze de Colera, obra declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Pertany al Parc Natural de l'Albera.

Text i recull dades Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada