dimarts, 9 d’abril del 2019

SANTA MARIA DE SANT SERNI DE LA LLANERA.TORÀ DE RUIBREGÓS. SEGARRA


PAS A PAS PER LA SEGARRA

Sant Serni de la Llanera o també Sant Serni del Bosc és un llogaret  (29 h./ 610 msnm.)  situat a l’esquerra de la riera de Llanera.


L'església, dita de Santa Maria i Sant Sadurní­, ja és documentada a l'any 805, en la donació feta pel Bisbe Leidrad de Lió al monestir de Serni de Tavèrnoles. Inicialment fou una cel·la monàstica que va construir el monjo Sidoni. Durant els segles posteriors passà de propietari en propietari fins al darrer, el bisbat de Solsona.

Edifici que ha sofert diverses modificacions al llarg dels segles, canviant el seu aspecte inicial romànic.

De la primitiva construcció romànica, d'una sola nau, només se'n conserva la paret del primitiu frontis i una part del mur nord-est.

L'actual edifici és fruit d'una reforma i ampliació, realitzada cap el 1764, consistent el l'obertura de quatre capelles laterals, la construcció del cor i la volta de canó amb llunetes.

L'entrada principal està en el mur sud-est, és una entrada rectangular amb llinda de pedra (amb data de 1764 inscrita) i porta de fusta de doble batent. A sobre hi ha una petita fornícula on hi ha una imatge de Sant Sadurní. A la part posterior de la façana hi ha un ull de bou circular. Al mur nord-est hi ha una petita obertura. Al mur nord-oest hi ha una finestra geminada.

El campanar és de planta quadrada, a la part superior té quatre obertures d'arc de mig punt i culmina amb una cornisa i una balustrada rematada per quatre esferes als extrems.

Com a elements destacables, la reixa de ferro forjat que tanca una de les capelles laterals, els travessers de ferro forjat de la porta d'entrada i uns estela discoïdal encastada en un mur lateral. Davant la façana, en el fossar, s'observa un petit altar per beneir el terme.

Santa Maria de Sant Serni és un monument inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada