dissabte, 7 de desembre del 2019

SANT ESTEVE DE MONTESCLADO. FARRERA. PALLARS SOBIRÀ

CAMIINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Montesclado és un poble (36 h. 2009/ 1160 msnm.) de poblament disseminat, a la coma de Burg, en un vessant de la serra de Sant Andreu, que domina, per l’esquerra, el riu de la Glorieta.

Montesclado, és un altre dels pobles dels entorns que s'estenen de forma esglaonada en una carena o en un vessant de muntanya. Té la forma d’un poble compacte, tot i que no arriba a formar en el seu interior carrers convencionals.

Originalment, Sant Esteve de Montesclado estava als afores del poble. Ara aquesta església és situada al cementiri, malgrat  només siguin unes restes. Les primeres notícies de l'església són del 1314, quan fou objecte de visita dels deganats de l'arquebisbe de Tarragona, quan formava part del deganat de Cardós.

L’església actual sota la mateixa advocació (Sant Esteve) és moderna; i en depèn la de Sant Quirc de la Glorieta, que formà part, al segle XIX, del municipi de Montesclado.  


Sant Esteve de Montesclado és una església barroca d'una sola nau amb capelles laterals, coberta amb volta d'aresta que descansa sobre petites mènsules. La capçalera està orientada a migdia i la porta d'accés, de mig punt, es troba als peus de la nau, a la base del campanar, formant un petit atri.

El campanar, que s'aixeca a l'extrem de la nau, presenta una base quasi quadrada que es transforma, a la part superior, en trapezoïdal bastant irregular. A la part superior s'obren dos pisos de finestres de mig punt, parcialment cegades les del pis inferior. Un petit capitell de llicorella corona el campanar.

Exteriorment, el mur lateral est de la nau és arrodonit. L'aparell, de mida petita i pissarrós, és recobert per arrebossat en alguns punts.

A l'interior decoren la capçalera uns frescos contemporanis, obra del pintor J. Verdaguer. Durant la Guerra Civil l’edifici de Sant Esteve va patir greus danys.

Formant part de la paret de l'absis trobem una pintura mural de Sant Esteve, de l’any 1970, en un bon estat de conservació.

Sant Esteve de Montesclado és una església que consta en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada