dijous, 28 de maig del 2020

SANTA MARIA DE CORBIAC. MOSSET. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT

L’edifici que vam veure i fotografiar des de la carretera ens va semblar una notable construcció romànica. Però, a la vida mai la felicitat és completa, i aquesta vegada un cartell que deia “Propietat Privada” ens va impedir l’accés.


El lloc de Corbiac fou el bressol d’un llinatge homònim, el primer membre documentat del qual és B. de Corbiach, que figura en una escriptura de l’any 1192; aquest llinatge s’establí a partir del segle XIII a les poblacions de Vinçà i Marcèvol.

De l’església d’aquest indret és consignada una primera referència documental l’any 1334, quan Bernat de Palol, veí de Vilafranca de Conflent, hi fa una deixa en el seu testament.

En el mateix indret, Guerau de Cruïlles i de Santa Pau, senyor de Mosset, s'hi féu construir el 1549 el mausoleu dels Cruïlles de Santa Pau, i hi fundà un priorat trinitari el 1575.  que apareix esmentat en la documentació l’any 1579. El primer abat fou Pere d'Oriola. Tanmateix aquest priorat no prosperà i ja consta abandonat l’any 1608. Els monjos agustinians succeïen els trinitaris a Corbiac i encara constaven en aquest indret el 1688.

Durant el segle xix, l'església va ser engolida per una granja que es bastí al seu voltant, i l'església es deteriorà progressivament. El 1989 l'edifici fou adquirit per una parella d'escriptors anglesos, i posteriorment fou venut el 2006; les restauracions que uns i altres propietaris hi emprengueren permeteren de trobar unes pintures murals del segle XVI que són una peça única de l'art renaixentista al Rosselló.

L’església de Santa Maria de Corbiac ocupa el costat nord del conjunt d’edificis, i és una construcció d’una sola nau coberta amb volta de canó de perfil apuntat, i capçada a llevant per un absis semicircular obert a través d’un arc presbiteral. La porta original s’obriria a la façana sud o a la de ponent, a la zona ocupada per les edificacions annexes, que altera totalment la fesomia d’aquest sector, on es veuen diverses obertures corresponents a les diferents reformes de l’edifici.

A la façana nord també hi ha portes i obertures corresponents a aquests processos de reforma, entre les quals destaca una finestra baixa de factura gòtica i diverses finestres altes i circulars, de factura barroca. L’única finestra visible que podem considerar original és situada al centre de l’absis, i és resolta amb una obertura de doble esqueixada, emfasitzada per una arquivolta recta a l’exterior.

Les façanes, totalment alterades, no tenen ornamentació, llevat del ràfec absidal, resolt amb un fris de permòdols en cavet que suporten una cornisa bisellada. En el mur de ponent es dreça un campanar d’espadanya de dos ulls.

L’interior és totalment arrebossat i les façanes presenten paraments també arrebossats, en els quals s’entreveu un aparell de carreuó, amb reble irregular, embegut en morter de calç, amb interposició de grans carreus ben tallats en els angles de la construcció. Aquest tipus de parament palesa, tot i la seva barroeria, una tecnologia força evolucionada que, juntament amb les proporcions generals de l’església, permet de considerar-la una obra tardana, de ben entrat el segle XIII, sense excloure una datació encara posterior, però dins la tradició arquitectònica romànica.

Procedent d’aquesta església es conserva a l’església parroquial de Sant Julià de Mosset una marededéu romànica, coneguda com a Mare de Déu de Corbiac.

Santa Maria de Corbiac l’any 2000 fou declarada com a monument històric de França.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Font majoritàriament; Catalunya Romànica
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada