dimarts, 19 de maig del 2020

SANTA MARIA DE VEDRINYANS. MOSSET. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT

L’església de Santa Maria de Vedrinyans, també anomenada de la Concepció, i popularment de Coma Gelada, és a la part alta de la població de Mosset, entre la plaça de la Capelleta i el carrer del Portal de Comagelada.


Tot i que la capella de Vedrinyans, revela arquitectònicament un origen romànic, les escasses notícies documentals de què hom disposa són ja d’època moderna. La primera notícia data de l’any 1536, quan Llorenç Fabre, veí de Mosset, li atorgà un llegat d’un sou. La segona referència és del 1608, any en què Antoni Tomàs, també habitant de Mosset, fundà en aquesta capella un aniversari. De l’any 1616 fons el 1707 va ser el lloc de reunió dels consellers de Mosset.

És un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada per un absis semicircular, obert directament a la nau.


 La porta, resolta en arc de mig punt, s’obre en la façana de ponent, en una posició excèntrica a causa de l’emplaçament de l’església, adossada al desnivell del terreny, que condiciona la seva orientació i la situació de les finestres, car la finestra absidal és fortament descentrada, a causa del colgament parcial del semicilindre absidal. Aquesta finestra és resolta amb una obertura de doble esqueixada, amb l’arc exterior retallat en una llinda monolítica, on hi ha una creu gravada.

A la façana de ponent hi ha un bloc de marbre blanc, reaprofitat, corresponent a l’arc monolític d’una finestra desapareguda.

Les façanes no presenten cap tipus d’ornamentació, llevat d’un plec vertical, que resol la unió de l’absis amb el mur de llevant, el qual no sabem si era acompanyat per algun altre tipus d’ornament sota el ràfec, desaparegut en el curs de les transformacions que ha sofert l’edifici.


De fet, la part que podem atribuir a l’època alt-medieval es redueix a la part absidal i l’inici de la nau, on s’observa una clara junta en el parament, que passa de l’aparell de reble i carreuó irregular de la zona absidal a un aparell de reble irregular en el bloc de la nau, on s’obren diverses finestres quadrades, de factura tardana.

Tot i la rusticitat de la construcció, l’obra sembla tardana, probablement ja del segle XIII.

Actualment s’utilitza per fer actes culturals (exposicions, concerts, conferències).


El porta de Coma Gelada sembla ser que en el segle XIII donava accés a l’antic camí de Sournià.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Font preferent Catalunya Romànica
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada