dijous, 28 de gener del 2021

SANT MIQUEL DE VERDÚ. L’URGELL

 AVANCEM A L’URGELL 

Sant Miquel de Verdú s'ubica a ponent de la vila de Verdú, a la cruïlla dels antics camins cap a Bellpuig i Anglesola. Actualment al seu costat hi ha el cementiri de Verdú. 

Va ser construïda a finals del segle XIV, quan Verdú es trobava sota el domini dels abats de Poblet, com recorden els escuts de Poblet que resten encara a alguns dels capitells de la nau.

Segons la tradició popular, aquesta ermita es va construir com a exvot de la família Cervera, en commemoració a l'ajut prestat per Sant Miquel en la conquesta de Cervera als sarraïns. 

Aquesta ermita va tenir rendes pròpies i un beneficiat que cuidava del culte i deia missa diàriament. 

Cada any s'hi anava des de la Parròquia de la vila amb processó per celebrar-hi un ofici cantat en les diades de Sant Miquel, Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, amb l'assistència de tots els clergues, els capitans del jovent i gran nombre de fidels.

Sant Miquel de Verdú és un edifici d’una sola nau, molt espaiosa, sostinguda per tres arcades gòtiques, i destaca la seva senzillesa.

La façana consta d'una portalada amb un arc de mig punt conformat per grans dovelles. 

Te la coberta a dues aigües, perpendicular al portal d'entrada, amb campanar d'espadanya d'un sol ull. 

El retaule original de l’altar pintat sobre fusta fou executat pel pintor conegut amb el nom de El Mestre de Cervera, el Cerverí, es troba actualment al Museu Episcopal de Vic per voluntat del Bisbe Morgades, des dels darrers anys del segle XIX. L'autoria d'aquest retaule ha pogut ser identificada gràcies a la recerca Mn. Xavier Pont, que va trobar a l'Arxiu Parroquial de Verdú el contracte on on diu que l'autor del retaule de Verdú és Joan de Rua. 

Hi havia quatre altres quatre retaules  pintats sobre tela; de la Mare de Déu de Montserrat i sant Jordi a la part esquerra i de Sant Francesc  i Sant Antoni de Pàdua a la dreta. 

En juliol de 1936, en esclatar la Guerra Civil fou saquejada i cremada per un escamot anticlerical. Com a conseqüència, va quedar molt malmesa i abandonada, amb el consegüent detriment que els anys i les inclemències dels temps hi anàvem fent. Ha estat restaurada recentment, l’any 1991 es va dur a terme una restauració integral.

Sant Miquel de Verdú és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fons: Diverses

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada