PAS A PAS PER L’ANOIA
Aquesta església es trobava dins de l’antic terme del castell de Copons. Aquest castell es documenta per primera vegada l’any 1020, data en la qual Guifred de Balsareny, repoblador del terme del castell, el vengué a la seva muller Ingilberga. L’església i la parròquia es documenten l’any 1035 en el testament de Ramon Guifré de Balsareny.
Des de molt aviat tingué funcions parroquials. La condició de parròquia es confirma en una llista de parròquies del bisbat de Vic, en datada entre els anys 1025 i 1050, en la qual consta l’existència de la parròquia de Copons.
Posteriorment, al segle XIV es bastí un nou edifici d'estil gòtic, en aquest cas situat a extramurs del recinte emmurallat. El temple va quedat petit per acollir el gran nombre de feligresos que anaven a missa i, es trobava en un estat deplorable de conservació, donat que tant la volta com el campanar amenaçaven ruïna .
L'any 1749, l'ajuntament i els veïns de la vila acordaren construir un nou temple situat entre l'església antiga i el pati del castell enderrocat . El 12 de març de 1750 es va beneir la primera pedra del temple, iniciant d'aquesta manera les obres de construcció del nou edifici parroquial, les quals foren finançades amb les aportacions voluntàries de determinats particulars.
La construcció del temple es va donar "a preu fet" a Josep Reig, enginyer reial i mestre de cases de Barcelona, per 1900 lliures, amb un termini de finalització de les obres de tres anys pel temple i sis pel campanar . Finalment, el 15 d'agost de 1754, el rector de Copons Francesc Felip i Pedrós va beneir la nova església parroquial i va celebrar-hi cultes durant tres dies seguits.
L'any 1843, el temple fou reparat (extracció de la runa, enrajolat, reconstrucció de tres capelles i del cimbori) com a conseqüència de l'atac carlí. Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), la nau del temple s'utilitzà com a magatzem .
La pintura que actualment presideix l'absis és obra del cronista igualadí Antoni Carner. Es tracta de l'Assumpció de la Mare de Déu, que agafa com a model una de les gitanes presents als quadres del pintor cordovès Julio Romero de Torres.
L'any 2007, a petició de l'ajuntament de Copons, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona va procedir a la restauració de la façana principal i del primer tram de coberta del temple.. Es va restituir per complert la composició neoclàssica del coronament de la façana i l'acabat original de la mateixa amb calç i de color blanc.
Finalment, durant l'estiu de l'any 2013, es realitzaren les obres de rehabilitació de la teulada del temple, que amenaçava ruïna (termites, goteres i forats per on entraven els coloms, embrutant-ho tot). El projecte bàsic i executiu de rehabilitació de la teulada va correspondre al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, mitjançant un conveni establert entre l'ajuntament i la parròquia.
Cal fer esment també de la
localització d'una cripta subterrània descoberta durant les obres d'enderroc de
l'Antic Teatre, que estava situat a la banda de llevant del temple. Actualment,
la cripta es troba soterrada.
Unes grans escalinates de pedra donen accés a la plaça de l'Església salvant així el gran desnivell existent (foren bastides a finals del segle XVIII).
Santa Maria de Copons és una església barroca inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Text i recull dades: Miquel Pujol
Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau
Fonts documentals: Patrimoni Cultural
de Catalunya i Enciclopèdia Catalana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada