dijous, 19 de gener del 2023

SANTA MARIA D'OLÓ. MOIANÈS

 TERRES DEL MOIANÈS 

Feia dies que teníem les fotografies, però és una construcció tan moderna i diferent de les que visitem habitualment, que no hem pogut deixar-la en l’oblit. 

Cap a l'any 1950 es va començar a construir la nova església de Santa Maria d'Oló, alçada en el pla on s'estava estenent la urbanització del nou nucli causat pel desenvolupament econòmic de les fàbriques del poble. Es va beneir el 1963, i s'hi traslladà la parroquialitat, així com la rectoria i els despatxos parroquials. En bona part la seva construcció anà a càrrec del matrimoni Roger-Vidal, amos de la principal fàbrica del poble. 

És obra de l'arquitecte Manuel Puig i Janer, decorat bellament per Josep Artigues i Basté. És un edifici modern de línies agosarades, ple de simbolismes. L'església és dedicada a l'Assumpció de la Mare de Déu, una de les diferents advocacions de Santa Maria.

Santa Maria de l’Assumpció és una església d'una sola nau, amb façana principal encarada a sol ixent. Té la capella del Santíssim adossada i el campanar separat de l'església i situat al cantó de migdia. En la façana es distingeixen clarament dues parts, determinades per un voladís sobre la porta, de línia trencada amb funció de porxo. La porta d'accés queda definida per un arc escarser. 

Estructuralment hi ha uns nervis oberts cap enfora, de pedra, que sostenen la teulada de ciment armat. En la part superior de la façana s'obren dos vitralls de colors, que són un motiu d'embelliment, així com un mosaic situat entre els finestrals i sobre la porta.

L'absis presenta una forma irregular corbada, estructurat en quatre fileres de finestretes que van del sòcol a la teulada. Les parets són obrades amb totxos, mentre que el sòcol és de pedra. El campanar segueix la mateixa línia que l'església. 

Es considera com una de les millors obres d'art modern religiós de mitjan segle XX. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografies: M. Rosa Planell Grau

Fonts documental: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada