dimarts, 18 d’abril del 2023

SANT JAUME DE SALLENT O EL SAGRAT COR. SALLENT. PINELL DEL SOLSONÈS

 TERRES DEL SOLSONÈS 

En les primeres referències documentades, el lloc és denominat Saliente, cal suposar que a causa de l’orografia on està situat. Als documents del segle XVIIja hi apareix denominat Cellent, denominació que al segle XVIII passà a ser Sellent. 

El poble, de poblament íntegrament dispers, s'estén per l'extrem més meridional del terme municipal i es va formar a redós de l'església parroquial de Sant Jaume de Sallent i del castell de Sallent.

 

La casa dels Anglesola deuria haver tingut drets en aquest lloc, com ho indiquen els escuts de les dovelles de l’església vella. Segurament ens trobem amb el clàssic exemple de edificacions que en el transcurs del segles han sofert distintes reconstruccions. En primer lloc devia haver una romànica, dubto que fos la que arribés fins l’any 1925 i ja en estat ruïnós, finalment ha estat reedificada de nou.

Sant Jaume de Sallent és una església de planta rectangular, amb teulada a doble vessant i el carener perpendicular a la façana principal. Es troba adossada a l’antiga rectoria, a la qual uns nínxols construïts posteriorment  hi tapen l’entrada.

En la façana principal l'entrada té una porta amb un arc de mig punt amb grans dovelles i tres escuts esculpits, un a la clau i els altres dos en les dovelles d'arrencada a la clau; a la clau també hi ha esculpida una creu apuntada. A mitjana alçada de la façana, sobresurten quatre cartel·les de pedra, a sobre de les quals hi ha un rosetó.

 

A sobre la porta principal hi ha un relleu amb la data 1925 i la inscripció "Sans S.C. Jesu". La façana està rematada per un campanar de cadireta de dos ulls d'arc apuntat i decorat a la part superior per petits merlets i una creu. 

Tot el mur està rematat a la part superior per merlets escalonats. El parament a la part inferior fa un sòcol de grans pedres rugoses i la resta del mur és de carreus tallats de forma irregular formant filades més o menys uniformes. 

En el Museu Nacional d'Art de Catalunya pot contemplar-se  la Mare de Déu gòtica que es creu que hi havia en aquest temple. Es tracta d'una talla en alabastre, policromada i feta durant la sega meitat del segle XIV. 

Sant Jaume de Sallent o el Sagrat Cor és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Detall del portal 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada