dijous, 27 d’abril del 2023

SANT ROMÀ DE SAU (NOU) VILANOVA DE SAU. OSONA

 TERRES D’OSONA

Prop de la resclosa del pantà de Sau, a la part dreta del riu es bastí a partir del 1951 la nova església de Sant Romà, obra de l'arquitecte Josep Maria Pericas, on hi havia els xalets dels enginyers i algunes cases dels dirigents de les obres, i el lloc forma ara un petit nucli residencial on hi havia també una caserna de la Guardia Civil. 

Actualment, habitatges al marge, els edificis de l'escola i de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, situats davant per davant, estan completament abandonats.

L'església i rectoria, en canvi, que són propietat del Bisbat de Vic, estan en bon estat i hi ha activitat. I els pocs veïns que continuen vivint al nucli que administrativament forma part de Vilanova de Sau, estan pendents que es confirmi si, aquesta vegada sí, tira endavant la subhasta ja anunciada en altres ocasions i passa alguna cosa respecte a la propietat.
 

Església situada en un turó damunt el pantà de Sau. És de nau única, però es marca el creuer tant a la planta com a l'alçat. L'absis és de planta semicircular peraltada i amb finestres rectangulars dividint els espais amb columnes de pedra amb el capitell decorat. A la part esquerra hi ha una capella lateral adossada i a la part dreta hi ha l'habitatge del rector, que es comunica amb el temple. Als peus hi ha el cor. L'interior presenta una taula d'altar de marbre i un retaule, ambdós dissenyats per l'arquitecte Pericas.

La façana es troba orientada a sud-oest i té el capcer triangular, amb una finestra de pedra decorada amb vitralls, al davant s'hi forma un atri. 

A la part esquerra del portal hi ha el campanar, de torre circular. És construïda amb pedra vista sense polir i de color grisós. 

Respon a un estil eclèctic amb molt ús de la pedra sense polir, tret característic de l'obra d'en Pericas. 

L'Església nova de Sant Romà de Sau es una església d'estil eclèctic. La construcció és un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Dades: Viquipèdia i Premsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada