dimarts, 25 d’abril del 2023

SANT JOAN BAPTISTA DE CABANABONA. NOGUERA

 POC A POC PER LA NOGUERA 

El poble de Cabanabona és situat prop del torrent de la Rabassa, afluent del Llobregós per l’esquerra. El castell de Cabanabona és esmentat l’any 1040 com una de les fortaleses de la marca meridional del comtat d’Urgell. Fou senyor del lloc Arnau de Vergós, fill de Berenguer, que tenia casa a Cervera. A la primeria del segle XI la senyoria de Cabanabona era de N. Alemany. 

L’església del poble de Cabanabona és documentada per primera vegada l’any 1101, en el testament sacramental de Ramir, jurat sobre l’altar de Sant Joan de Cabanabona. Segons que declaren els marmessors, Ramir féu nombrosos llegats a l’esmentada església. D’aquestes deixes es desprèn que en aquests moments s’estava construint l’església, romànica. Ramir també féu donació a la fraternitat de Sant Joan d’una casa on solien reunir-se els confrares, juntament amb una altra casa, i establí que Ponça les habités al servei de Sant Joan. D’altres testaments d’anys posteriors també contenen donacions a Sant Joan de Cabanabona. 

El 1123 Ramon Arnau li llegà una coromina que tenia al lloc anomenat Partser, i el 1140 Pere li lliurà un casal, segons que consta en el seu testament sacramental jurat a l’altar de sant Pere de la parròquia de Sanaüja, La parròquia de Cabanabona passà a dependre de Santa Maria de Solsona abans del 1151, data de la butlla del papa Eugeni III en què ja figura com a església subjecta a aquesta canònica. Així mateix, és consignada en l’acta de consagració de Santa Maria de Solsona del 1163. Notícies posteriors confirmen aquesta situació, que es degué prolongar fins al segle XVI. 

Sant Joan Baptista és una església que està situada bastant allunyada del nucli de la població, al costat del cementiri. 

Per l'estructura de l'església i també per les dates que s'hi troben s'ha de suposar que fou construïda en dos etapes. Podria ser que en un principi tan sols es feu la nau de l'església, durant l'any 1686, s'ha de suposar que la data que es troba a la façana hi falta un 1. El campanar es va fer amb posterioritat. 

Sant Joan Baptista és un edifici d'una sola nau amb parets llises. La façana es troba arrebossada; hi ha una porta dovellada d'arc de mig punt, amb la data fragmentada de 686; damunt de la porta hi ha un ull de bou. Té un alt campanar de planta quadrada i un cos amb terrassa. A l'angle sud-est hi ha la data 1777. 

L'església de Sant Joan Baptista està realitzada amb pedra de carreu. 

Fou realitzada amb l'ajuda de tots els veïns que hi havia en aquell moment a Cabanabona, actualment també són els propis veïns els que cuiden i paguen totes les despeses. 

Sant Joan Baptista de Cabanabona és una església barroca inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Catalunya Romànica i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada