dimarts, 12 de desembre del 2023

MARE DE DÉU DE LA NATIVITAT. ELS MASOS. LLONAT. CONFLENT

 PETJADES PEL CONFLENT 

Llonat és un dels quatre nuclis de població que formen la comuna d'Els Masos. És el nucli que fa les funcions de centre administratiu, amb l'ajuntament, l'església i l'escola en una de les urbanitzacions properes. 

El 1035 consta com a Lunad en una donació que el comte Guifré II de Cerdanya va fer el 1035 a Sant  Martí del Canigó. 

La primera església del terme dels Masos  amb el nom Santa Maria del Roure es va construir al segle XIII. Un esment més reculat d’aquesta església és de l’any 1180, en què consta que Guillem d’Eus llegà sis sous a Santa Maria del Roure. També es documentat que durant l'edat mitjana i començaments de la Moderna es feien nombroses processons a aquesta església des de Vinçà. La ruïna de l’església es produí per un esllavissament de terres, al segle XVII. En substitució seva es construí a Llonat, una nova església parroquial. 


L'església parroquial, dedicada actualment a la Mare de Déu de la Nativitat dels Masos, fou construïda al llarg del període 1636-1656.  D'aquell temple romànic anterior en conserva la marededéu de Nostra Senyora i l'Infant (del s. XVI) i una estàtua de sant Domènec (del XV).   
                                                        

Més moderns són els diversos retaules barrocs: el de l'altar major (del taller de Josep Sunyer i Raurell, fet pels voltants del 1700), dedicat a la Mare de Déu de la Querinyana (popularment, Crinyana); el del Crist (entre 1702), el de sant Miquel (1742), el del Roser (1772) i el de sant Josep (segle XVIII).

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Dades documentals. Catalunya Romànica i Viquipèdia                                                                                                                                                                                                                                           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada