divendres, 28 de juny del 2013

SANT CLIMENT DE FÓRNOLS. LA VANSA I FÒRNOLS. ALT URGELL.

TERRES DE L’AT URGELL.

El primer esment del lloc de Fórnols conegut fa referencia al seu castell, quan Galceran de Pinós. En el seu testament del 1277, deixava al seu fill Galceran “totam vallem Lavança, cum castrum de Fornuls  Al segle XIII, i possiblement també el XIV, el castell de Fórnols formava part de la baronia de Pinós. Tanmateix al fogatge del XVI, fins a la desaparició de les senyories al segle XIX, Fórnols del Cadí apareix vinculat al capítol de la Seu d’Urgell.

 
La parròquia de Fórnols, en la relació de dècimes del 1279 i del 1280 és inclosa en el deganat de la vall de Lord, mentre que en el llibre de la dècima de la diòcesi d’Urgell, del 1391, pertanyia al deganat d’Urgellet. L'any 1335 n'era rector Ramon Pintor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
És un edifici completament transformat, construït al segle XIII i que seria ampliat a ponent i migdia cap a 1792. De la construcció original, sembla que es conserva només la façana de ponent i el tester de llevant.

Probablement també part de la nau corresponent al sector de ponent, coberta amb volta de canó  reforçada en un arc toral.

A la façana de ponent s’obre la porta, que és ornamentada amb un guardapols, de motllura bisellada que extradossa les seves dovelles. Damunt de la porta s’obre un ull de bou.

L’edifici devia correspondre a un edifici d’una nau , molt ample , amb un absis de testera recta a llevant i dues capelles laterals adossades a migdia. 

El seu campanar de torre que ocupa la meitat del frontis i amb coberta piramidal de llosa, s’erigeix al centre del poble. 

L’any 1835, en el transcurs de la primera guerra carlina l’església fou incendiada, pels carlins, junt amb un petit contingent de soldats liberals que s’havien refugiat al seu interior. 

En la recerca he vist fotografies antigues de Fórnols que no tenen res a veure amb l’actual poble. És un poble força cuidat i de bona aparença.  

L'església de Sant Climent és, actualment, dependent de la parròquia d'Adraén i tradicionalment havia tingut com a sufragània Sant Pere de Cornellana. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada