dissabte, 29 de juny del 2013

SANT PERE DE CORNELLANA. LA VANSA I FÓRNOLS. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.

Sempre ens havia cridat l’atenció el poble de Cornellana perquè venint des de Gósol la seva primera visió era com si fos situat dalt de tot de la muntanya.

 
L'església de Sant Pere de Cornellana té una important significació com a centre de l'expressió espiritual d'aquesta localitat des de començaments del segle XIX, substituint l'anterior temple romànic relativament apartat del nucli de població.

D'aquesta funció se'n deriva un notable protagonisme des del punt de vista socioeconòmic, vinculat a la seva privilegiada posició en l’endreçament de les relacions econòmiques generades al voltant de la gestió de les rendes eclesiàstiques. En aquest sentit, cal destacar l'existència d'un graner d'obra per dipositar-hi el producte del delme eclesiàstic a un estança de la part posterior de l'església.

Edifici d'una sola nau quasi bé quadrangular, amb capçalera plana i dues capelles laterals cobert amb volta de creueria.

Presenta a l’interior un cor sostingut per una estructura amb volta i, a l’exterior, un característic campanar d’espadanya amb una notable projecció vertical

Fou construït al segle XVIII reaprofitant la pedra de l'antiga capella romànica de Sant Andreu situada en la part superior del poble, ara en ruïnes, del qual resten dos capitells que han estat reaprofitats a la façana de la vicaria, al costat mateix de l’església.

És una construcció rústega de pedres unides amb fang, amb una porta adovellada al frontis i campanar de paret de dos ulls.

 
Malgrat la simplicitat de les seves línies arquitectòniques externes, la concepció interna de l'espai de l'església de Sant Pere de Cornellana és pròpia del barroc que es construeix a la comarca de l'Alt Urgell.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada