dijous, 6 de juny del 2013

SANTA EULÀLIA D’ASNURRI. VALLS DE VALIRA. ALT URGELL.

TERRES DE L'ALT URGELL
 
Cercàvem l’església de Santa Maria d’Asnurri. Abans de Farga de Moles vam prendre el trencall a l’esquerra que porta a Covis.

El poble és situat a peu de carretera, i com sempre, això en diríem una predilecció nostre s’arriba per una carretera enrevessada.

El topònim preromà conté el mot basc “uri” que significa “poble”. Asnurri es situat a l’esquerra del riu de Civis, a 1194 m. d’altitud. Té uns 40 habitants aprox. I és formós i el dia que vam ser-hi era curull de flors.

La menció més antiga que s’ha localitzat de la església d’Asnurri figura en un document datat el 1038, pel qual sabem qye Ramon, levita, ven a Eldemar i la seva esposa l’alou al terme de “ Sancte Eulalie qui est fundata in villa Asnurri” .

La parròquia d’Hasnur apareix citada en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell. Una interessant escriptura de l’any 1046 en què es rememoren els honors, castells, parròquies i altres béns que Arnau Mir de Tost posseïa en feu de l’església d’Urgell, dóna a conèixer que aquest noble tenia drets sobre la pabordia i la parròquia d’Asnurri, que li foren cedits per mà del bisbe Ermengol. Al 1086 en el seu testament un tal Pere d’Udalard llegà als clergues de Sancta Eulalia de Asnurr la quantitat de tres sous. Hi ha notícia que l’any 1391 el rector contibuí en la dècima recaptad a la diòcesi d’Urgell.

L’església esta situada en la part alta del poble, hi ha una altra entrada al poble per la part superior que hi condueix.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Edifici molt modificat en el transcurs del segles, però guarda la bellesa del seu origen romànic. Consta d’una nau  capçada a llevant per una absis semicircular. Posteriorment foren afegides les capelles laterals i el cos de l’entrada.

La nau és coberta en volta de canó seguit reforçada per tres arcs torals i l’absis amb volta de quart d’esfera. En la unió de l’absis amb la nau hi ha tres degradacions visibles. La llum entra travessant tres finestres, dues en l’absis i una altra en la zona d’acoblament de l’absis amb la nau.     

El campanar, d’època més tardana, es recolza sobre la volta del absis. És de planta octogonal, d’un sol pis i amb quatre finestres.

El material de cobertura de les teulades és de llosa de llicorella.

En l’any 1936, temps de revoltes, va desaparèixer una imatge de la Mare de Déu de principis del segle XIII, inclosa dins el grup de marededéus romàniques de la Cerdanya.

Text i documentació: Miquel Pujol Mur 
Fotografia: M. Rosa Planell Grau                             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada