divendres, 5 de juliol del 2013

SANT MIQUEL D’ANSALONGA. ORDINO. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Anàvem en direcció als llacs de Tristaina quan a la part dreta de la carretera veiérem una petita església sota l’advocació de Sant Miquel. Enfront és troba el pont sobre el Valira del Nord que condueix al petit poble d’Ansalonga.

 
Aquesta església donava servitud religiosa al petit nucli de població. Ës situada arran del que antigament era el camí ral i ara és la carretera general.

Segons referencies documentals al segle XVIII ja existia i va ser rehabilitada a la primera meitat del segle XIX.

Es tracta d’un edifici de planta rectangular sense absis aparent a l’exterior. La coberta és a dos vessants, de llates de fusta recobertes de pissarra i suportada per un embigat interior.

Damunt el mur est té un campanar d’espadanya, d’una obertura amb arc de mig punt adovellat.
 
La façana principal està orientada a l’est , de cara al poble i és perpendicular al carener. S’hi obria, originalment, la porta d’entrada que l’any 1970 va cegar-se. Aquesta porta està flanquejada per dues finestres ferrades. Les tres obertures, porta i finestres, estan rematades amb un arc rebaixat. Llàstima que ha causa de la necessitat circulatòria la porta quasi s’obre a la carretera.

A la façana sud és on es troba la porta actual, també d’arc rebaixat, i a sobre hi ha una finestra quadrangular protegida per reixes de ferro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A l’interior hi ha un cor de fusta als peus de les nau i l’absis esta cobert amb volta de canó. El terra està empedrat.

Acull un retaule de fusta de finals del gòtic, obra del pintor Jeroni d’Heredia,  dedicat a Sant Miquel i datat entre 1620 i 1650.  També hi ha un naif davant d’altar amb motius vegetals,  i altres peces del mobiliari.

L’església de Sant Miquel d’Ansalonga està inventariada com a Bé d’interès Cultural.

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur.
Fotografia M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada