divendres, 12 de juliol del 2013

SANTUARI DE MARE DE DÉU DE BASTANIST. MONTELLÀ I MARTINET. BAIXA CERDANYA.


TERRES DE BAIXA CERDANYA. 

Santuari romànic al vessant nord del Cadí (1250 m. alt.), al Baridà en el municipi de Montellà i Martinet (Baixa Cerdanya) 

 
És probable que el seu origen es trobi en una capella annexa a un hospital o hospici situat a les rutes que travessaven antigament el Cadí. (Potser Nostra Senyora del Boix). El primer esment és de 1322 on apareix en documentació de donacions.  

La llegenda explica que la imatge de la Verge va ser trobada sota d'un boix per un pastoret. Va ser un nen de cal Pallarès de Villec  qui va trobar la imatge de la Verge en el prat de Bastanist, sota el Cadí, sobre l'any 1109. Aquest detall ens permet parlar de una verge retrobada després de la retirada del sarraïns d’aquestes valls. 

 
Allí mateix es va aixecar el santuari, on es venera enmig de prats on les xicoires floreixen en arribar la primavera  i on s’emmiralla l’altiu Cadí, la imatge que es coneix com la Mare de Déu de Bastanist. El miracle es va produir en forma de nevada en ple estiu sobre el lloc on la Verge volia s’edifiqués el seu santuari.  

Va ser saquejada pels francesos el 1790 i 1808. Les diferents reformes n'han desfigurat l'origen romànic. 

A la llinda de la porta hi ha escrita la data de 1704 que respon a una reestructuració. De l'original del segle XI es conserven la paret nord de la nau i l'absis, aquest, però, queda ocult després del retaule de l'altar major.  

L’última reforma va ser l’any 1949, on es va posar al descobert la primitiva construcció romànica. Actualment adossada a la casa de colònies es fa difícil veure la seva edificació.  

La Verge primitiva va ser cremada durant la guerra Civil espanyola l’any 1936. Actualment es venera una reproducció de l'anterior talla policromada. Segons arxius fotogràfics la Mare de Déu seu en Majestat en un setial. Els quatre muntants són de secció cilíndrica i ornats amb motllures. La cara de la Verge que té la mirada fixa és d’una bellesa real. Porta posada sobre el vel de plecs curosament tubulats una corona molt bonica, cada motiu ornamental de la qual conte 5 fulles. Posa la mà sobre el braç del Nen Jesús assegut enmig de la falda. 

 
L’Infant també porta corona que deixa veure algun manyoc de cabell. Amb la mà esquerra aguanta el llibre de les Escriptures tancat i posat damunt el genoll, mentre que amb la mà dreta beneeix.     

No hi ha cap mena de dubte que anar a Bastanist, al peu de la majestuosa serra del Cadí, és una gran festa. S'hi pot arribar amb vehicle. Depèn del municipi de Montellà i Martinet, on cal trucar per preguntar per la clau del santuari.               

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur                                 
Fotografies: M. Rosa Planell Grau
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada